Umeå Parkerings AB

 • Infarten blir bredare

  2019-03-28 Det är p-huset Järnvägsallén som ska få en bredare infart, under ombyggnationen är p-huset stängt. Läs mer

  Arbetet med den nya infarten kommer att pågå från måndag den 1 april kl. 16:00 och beräknas vara klart torsdagen den 4 april kl. 16:00. Under ombyggnationen är infarten till p-huset Järnvägsallén stängd, men du kan fortfarande köra ut via utfarten.

  Upabs driftchef Robert Tegström tycker att en ombyggnation av infarten till parkeringshuset är viktig.
  – Vi har fått in synpunkter på att infarten upplevts som trång att köra igenom och därför ska vi nu göra en breddning av den.

  När arbetet pågår kan du istället parkera på närliggande avgiftsplatser på Järnvägsallén Öst och Järnvägsallén Väst (markparkeringen vid Umeå C). Om du har ett abonnemang för parkeringsanläggningen är ditt tillstånd giltigt i p-huset Nanna och p-huset Navet.

  Under våren 2019 kommer ytterligare åtgärder att genomföras på p-huset. Muren som delar in- och utfart ska tas bort och kantstenen utanför infarten kommer att flyttas.


  Stäng
 • Nya zoner på Umeå campus

  2019-03-27 Från den första april blir det färre zoner på campusområdet. I samband med detta höjs även parkeringsavgifterna och parkeringsvillkoren ändras. Läs mer

  Idag finns 20 stycken olika zoner när du betalar din parkering digitalt på campus. Dessa zoner kommer istället att bli 3 stycken. Prisjusteringen kommer att ske på samtliga parkeringsplatser, och avgift tas ut dygnet runt (00-24). De nya avgifterna och zonkoderna blir:

  • Avgiftsparkering: 14 kr/tim och 70 kr/dygn, zonkod 668.

  • Timtaxa: 30 kr/tim och 120 kr/dygn, zonkod 674.

  • Campus Björkbacken: 30 kr/tim och 120 kr/dygn, zonkod 663.

  De rabatterade dygnsbiljetterna för studenter och personal kostar 25 kr/dygn och kommer gälla på avgiftsplats med zonkod 668.

  Prishöjningen är ett steg för att få taxan i en riktning mot ett mer marknadsmässigt pris.


  Stäng
 • Mobil betalning – förändringar på gul zon

  2019-03-27 Från och med 1 april kommer den gula zonen på gatumarksparkering att delas upp i tre nya zoner. Läs mer

  Den gula zonen i Umeå har tidigare haft zonkod 604, nu kommer den gula zonen bli uppdelad i tre zoner. Detta för att vi ska få en bättre kontroll på parkeringsflödet inom zonen. Notera zonkoden på skylten när du ska parkera och betala med din mobiltelefon.

  De nya zonerna är följande:

  Gul zon Haga (605), Gul zon Väst på stan (606), Gul zon Öst på stan (607).


  Stäng
 • Fler platser i Parketten

  2018-12-13 Under byggnationerna av det nya hotellet på Storgatan i centrala Umeå tvingades delar av parkeringshuset Parketten hålla stängt. Sedan i oktober är hotellet klart och nu är även Parketten uppfräschat med utökat antal parkeringsplatser. Läs mer

  – Det känns fantastiskt kul att åter få öppna hela Parketten, ett av Umeås populäraste parkeringshus och dessutom med 45 fler platser än tidigare, säger Elin Pietroni, VD på Upab.

  Under våren 2017 påbörjades byggnationerna av Hilding Holmqvists senaste hotellsatsning och under hösten stod Comfort Hotel Umeå City klart och nu är även Parketten färdigställd.

  Fler platser för elbilar
  I och med detta finns totalt 6 platser med laddmöjlighet för elbilar och laddhybrider, något som går i linje med Upab:s klimatsatsning.

  – För oss är miljön jätteviktig och vi gör stora investeringar varje år för att förbättra vår miljöpåverkan. Solcellerna på taket till Järnvägsallén är ett exempel, fler elbilsplatser i centrum är ett annat, avslutar Elin Pietroni.

  För att fira detta bjuder Upab på parkering inte bara i Parketten på söndag den 16/12 utan även i p-husen Nanna, Navet och Järnvägsallén. Dessutom bjuder vi på glögg i Parketten söndag kl 12-15. Det gäller parkeringar som checkar in och ut på söndagen.


  Stäng
 • Kv Skruven blir biljettlöst

  2018-09-26 Kärt barn har många namn, musikanten-parkeringen, parkeringen vid gamla polishuset eller Lekiaparkeringen. Vi kallar den Kv. Skruven och fram till att den bebyggs sköter Upab hela den centrala parkeringen i Umeå. Läs mer

  Från och med onsdag den 26 september finns en ny biljettlös p-automaten på området. Detta betyder att du inte behöver någon biljett i ditt fordon utan parkeringen registreras via ditt registreringsnummer i p-automaten. Något som Robert Tegström, driftchef på Upab är nöjd över.
  – De biljettlösa parkeringsautomaterna är mer användarvänliga för våra kunder, de har en tydligare display och kunden betalar i efterskott för den tid som kunden stått parkerad, berättar Robert.

  När du parkerat din bil använder du ditt betalkort i parkeringsautomaten som vanligt, sedan knappar du in ditt registreringsnummer i displayen. Du får ingen biljett utan du är incheckad digitalt. När du lämnar parkeringen checkar du ut med samma kort som du checkade in med. Önskar du kvitto för din parkering kan du välja mellan sms eller e-post.

  Parkeringen Kv Skruven hittar du i Umeå centrum med infart från Magasinsgatan och Götgatan.


  Stäng
 • Diös och Upab knyter driftsavtal

  2018-09-05 Diös och Upab – Umeå Parkerings AB - har slutit ett samarbetsavtal gällande drift och förvaltning av Diös samtliga parkeringsplatser i centrala Umeå. Det motsvarar cirka 2000 parkeringsplatser fördelat på traditionella p-platser, garage och p-hus. Läs mer

  Målet med samarbetet är att optimera varje parkeringsplats genom ett digitalt system som leder till att fler kan nyttja samma plats över dygnet. Det skapar en ökad tillgänglighet av parkeringar och ger bättre förutsättningar för ett attraktivt centrum.

  - Att bidra till att lösa tillgängligheten till fler parkeringsmöjligheter är viktigt för Umeås utveckling. Genom vårt samarbete hjälper vi kunder och besökande att lättare kunna parkera vilket leder till ett bättre flöde i centrum, säger Göran Fonzén, affärschef, Diös Umeå.

  - Vi är väldigt glada över vårt samarbete med Diös och ser fram emot att få bidra till att göra centrum än mer tillgängligt och attraktivt. Vårt uppdrag är att tillhandahålla en större parkeringsvolym i centrala Umeå. Nu gör vi det, säger Elin Pietroni,

  För ytterligare information vänligen kontakta:
  Göran Fonzén, affärschef, Diös Umeå
  Telefon: 010-470 98 50
  E-post: goran.fonzen@dios.se

  Elin Pietroni, VD, Upab
  Telefon: 070-518 12 39
  E-post: elin.pietroni@umea.se


  Stäng
 • Nya öppettider i p-huset Navet

  2018-06-29 Läs mer

  Från och med den 2 juli 2018 får p-huset Navet nya öppettider. Alla dagar 05:00-22:00.


  Stäng
 • Umeå Live på Skeppsbron

  2018-06-29 Under sommaren arrangeras Umeå Live nere vid Skeppsbron.  Läs mer

  Detta medför att parkeringen på Skeppsbron delvis kommer att vara avstängd under datumen 29 juni, 5 juli, 25 juli och 9 augusti.

  Varför stängs parkeringarna på skeppsbron av?
  Skeppsbron är en flexibel yta som kan användas till diverse evenemang och ytan är då inte parkering. Det gäller att vara uppmärksam vid varje parkeringstillfälle hur skyltningen ser ut.


  Stäng
 • Upabs VD vinner hållbarhetspris

  2018-05-25 Torsdagen den 18 maj tilldelades vår VD Elin Pietroni hållbarhetspriset från Nätvärket för hållbart byggande och förvaltande. Läs mer

  Det var under årskonferensen Storforum som hållbarhetspriset delades ut och motiveringen från Mikael Berglund löd enligt följande:

  Med stort engagemang och helhetssyn har hon varit drivande i arbetet med att utveckla Grönt parkeringsköp som ny affärsmodell i Umeå. Modellen både förändrar och skapar förutsättningar för att planera och bygga det hållbara Umeå samtidigt som den även har rönt nationell uppmärksamhet. För detta arbete tilldelas Nätverkets pris för Föredömligt individuellt engagemang 2018 till Elin Pietroni, VD Upab.

  Elin var inte den enda som tilldelades hållbarhetspris utan Per Carstedt från Carstedts Bil AB fick även han ta del av hållbarhetspriset. Detta för sitt engagemang i GreenZone.

  Vi säger stort grattis till Elin och Per.

  Foto: Esam AB


  Stäng
 • Skeppsbron avstängd

  2018-05-21 Under den 19-22 maj kommer parkeringen på Skeppsbron att vara avstängd. Läs mer

  Detta på grund av att Blodomloppet går av stapeln på tisdag den 22 maj

  Läs mer om Blodomloppet.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


  Stäng
 • Nu sopas Umeås gator

  2018-04-20 När gatorna nu tinat fram kommer Umeå kommun att sopa bort grus och skräp från gatorna. Läs mer

  För att underlätta detta arbete ökar vi vår övervakning kring datumparkering.

  Det är vikitgt att följa parkeringsskyltarna på gatan så att arbetsfordon kan ta sig fram. Härlänk till annan webbplats finns information kring skyltar och datumparkering.


  Stäng
 • Vi söker en parkeringsvakt

  2018-01-22 Vi söker nu en parkeringsvakt till Upab. Läs mer

  Våra parkeringsvakter har en varierande vardag där man arbetar med trafiksäkerhet, framkomlighet, tillgänglighet utifrån gällande lagar och förordningar och har kontakt med våra kunder.

  Vi söker en parkeringsvakt på heltid med en professionell, serviceinriktad och positiv attityd. Då du är ansiktet utåt i organisationen är det viktigt att du är noggrann i ditt arbete, har en hög integritet och mycket god kommunikationsförmåga. Vidare tror vi att du som söker är trygg i dig själv, har en god planeringsförmåga och behärskar stressade situationer väl. Du kommer att ingå i en arbetsgrupp vilket ställer krav på din förmåga att samarbeta.

  Krav för tjänsten:

  • Körkort B
  • Minst 2 års erfarenhet av liknande arbete eller produktions- och serviceyrken
  • Godkända slutbetyg från gymnasiet
  • Kunna arbeta skiftgång då arbetet kan vara förlagt kvällar och helger
  • Har god fysik

  Tjänsten ska tillsättas under våren enligt ök och vi tillämpar sex månaders provanställning.
  I denna rekrytering samarbetar vi med MaxKompetens och Elin Stålbjörk, 072 090 80 40. Läs mer och ansök via maxkompetens.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster senast den 28 januari 2018. 


  Stäng
 • God jul!

  2017-12-22 Vi på Upab vill önska er en riktigt God Jul och Gott Nytt År. Läs mer

  Stäng
 • Parkera för Musikhjälpen i Navet

  2017-12-15 Söndagen den 17 december bjuder vi på parkering i p-huset Navet. Skänk gärna ett bidrag till Musikhjälpen istället. Läs mer

  Det är vårt sätt att uppmärksamma Musikhjälpen men också för att visa att p-huset Navet är en bra centrumparkering. P-huset Navet ligger vid Östra Kyrkogatan och har två plan med totalt 215 platser.


  Stäng
 • Prishöjning på månadsabonnemang

  2017-12-01 1 januari 2018 höjer vi priset för månadsabonnemang i våra parkeringshus. Du finner information om prishöjningen nedan. Läs mer

  Nanna höjs från 750 kr/månad till 900 kr/månad.
  Parketten från 750 kr/månad till 900 kr/månad.
  Dragonen från 700 kr/mån till 850 kr/månad.

  I vårt nya p-hus Järnvägsallén har du möjlighet att starta ett månadsabonnemang till en kostnad av 550 kr/månad. Den 1 april höjs priset till 650 kr/månad.

  För att skapa utrymme för fler centrala besöksparkeringar så har p-huset Järnvägsallén öppnat. Våra mest centrala parkeringsplatser är en viktig resurs för centrums besökare och genom att flytta långtidsparkering skapar vi gemensamt mer utrymme och bättre tillgänglighet till centrum för besökare och kunder.


  Stäng
 • Nu har Järnvägsallén öppnat

  2017-10-23 Den 21 oktober öppnade vårt nya p-hus Järnvägsallén i Umeå. Det moderna p-huset är biljettlöst och har totalt 240 nya parkeringsplatser varav 16 stycken är elbilsplatser . Läs mer

  P-huset har fyra våningar och det finns totalt 240 nya parkeringsplatser. P-huset är utrustat med motorvärmare och 16 stycken elbilsplatser, 4 stycken på varje våning. RH-platser finns på alla plan. På parkeringshusets tak finns solceller som förser huset med belysning och elektricitet. Ett parkeringsledningssystem visar på vilket plan det finns lediga platser.

  Det nya p-huset ligger längs Järnvägsallén mellan järnvägsstationen och Östra Kyrkogatan.– Tanken med det nya p-husets placering är att det ska locka bilister som vill köpa månadsabonnemang, avlasta stadskärnans mest centrala p-hus och därigenom frigöra besöksparkering i centrum, berättar Upabs Vd Elin Pietroni.


  Stäng
 • Umeå fotbollsfestival

  2017-07-24 Under den 27-30 juli arrangeras Umeå fotbollsfestival. Läs mer

  Har du funderingar kring parkering under arrangemanget kan du läsa mer härlänk till annan webbplats


  Stäng
 • Nya taxor på Campus

  2017-07-19 Från och med den 1 augusti höjs parkeringsavgifterna på Campusområdet. Läs mer

  På parkeringsplatserna Björkbacken, Förvaltningshuset, Samverkanshuset och Universum höjs timavgiften från 21 kr/tim till 22 kr/tim. Dygnsavgiften kommer fortfarande att vara 90 kr. På övriga parkeringar höjs avgiften från 8 kr/tim till 10 kr/tim. Dygnsavgiften på dessa parkeringar är fortfarande 60 kr. Parkering med tillstånd höjs från 16 kr/dag till 18/kr dag.

  Även avgiften för årskort på Campusområdet har höjts, detta kan du läsa mer om här.


  Stäng
 • Byggnation på Parketten - men öppet som vanligt

  2017-05-23 Med start den 22 maj kommer bygget av ett hotell ovanpå parkeringshuset Parketten att påbörjas. Läs mer

  Under vissa perioder av byggtiden kommer översta våningarna att vara avstängda men övriga parkeringshuset är öppet som vanligt.

  Andra parkeringar i närheten av p-huset Parketten är Skeppsbron och Åhlenstaket.


  Stäng
 • P-avgifter höjs ej

  2017-05-17 Umeå Parkerings AB har i samtal med Visit Umeå, fastighetsägarna och handeln i Umeå tagit beslut om att skjuta upp höjningen av parkeringsavgifterna i centrumfyrkanten. Läs mer

  Eftersom största delen av ombyggnationerna i stadskärnan beräknas vara klara under hösten flyttas höjningen fram tills Rådhustorgets förvandling är klar och bussarna återigen börjar trafikera nya Vasaplan.

  - Det har varit tydligt att taxahöjningen, som trots allt är en nödvändig åtgärd för oss, inte kom lägligt. Samarbetet mellan oss centrumaktörer är viktigt och därför väntar vi med att höja taxan inom centrumfyrkanten till dess att de stora ombyggnationerna i centrum är klara, säger Elin Pietroni, VD på UPAB.

  Beskedet om att parkeringsavgifterna skulle höjas kom i slutet av april, efter ett beslut i tekniska nämnden. Trots att höjningen av parkeringsavgiften är marginell har beskedet uppfattats negativt av många näringsidkare. Handeln i Umeå har haft ett tufft 2016 i och med ombyggnationerna i centrum, och även början av 2017 har varit tung för många näringsidkare. Startdatum för höjningen var tidigare satt till den 1 juli 2017, nu blir det istället 1 oktober. Parkeringshusens taxa om 15 sek för två timmar kommer inte att förändras utan förblir densamma även efter höjningen.


  Stäng
 • Parkeringshusen - 2 tim för 15 kr

  2017-04-28 Det är fortfarande billigt att parkera i parkeringshusen. Läs mer

  Det finns flera anledningar till varför parkeringsavgifterna på gatan höjs. Det är en fortsatt hög efterfrågan på parkeringsplatser på gatumark i centrala Umeå och omsättningen på platserna behöver bli högre för att fler bilister ska kunna använda dem. Tanken är även att motivera till ökad användning av parkeringshusen.

  - Antalet parkeringsplatser i Umeås parkeringshus ökar genom anläggningar som Navet och kommande Järnvägsallén samtidigt som gatumarksparkeringen successivt minskar, då är det viktigt att vi i första hand vägleder bilister till våra parkeringshus och därför bibehåller vi också taxan 15 kr för 2 timmars parkering, säger Elin Pietroni, tf vd på Upab.

  Beslutade höjningar på gatumark är från 7 kr till 8 kr, från 18 kr till 20 kr och från 25 kr till 30 kr.


  Stäng
 • Vasaplan byggs om

  2017-04-20 Under Maj-September 2017 kommer ombyggnationen av Vasaplan att pågå. Läs mer

  Under byggtiden kommer Vasaplan att vara helt avstängd och busstrafiken omleds tillfäliigt till västra Norrlandsgatan. Parkeringshusen Nanna och Navet har öppet precis som vanligt och övrig verksamhet i vår fastighet pågår under hela byggperioden.

  Därför renoveras Vasaplan
  Syftet med ombyggnationen av Vasaplan är främst att utöka kapaciteten och framkomligheten för kollektivtrafiken genom att skapa en välfungerande bussterminal med en förbättrad tillgänglighet och trafiksäkerhet där man känner sig trygg. Syftet har också varit att skapa en trivsam arkitektonisk vistelseyta genom att utforma en attraktiv mötesplats och en levande urban plats (urban i form av funktionsblandningen, dess intensiva användning, mångfalden, folklivet.)

  Läs mer om Vasaplans nya utformning härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

  Bilden är ett fotomontage av Vasaplans nya utformning. Framtagen av WSP och Wingårdh arkitekter.


  Stäng
 • Välkommen Elin!

  2016-12-14 Nu är det klart att Elin Pietroni blir Upabs nya VD från och med 1 april 2017. Elin är utsedd av Upabs styrelse och efterträder Håkan Gustafsson som har varit VD i 17 år. Läs mer

  - Den stora utmaningen är att föra vidare det arbete som redan påbörjats. Upab är idag en viktig samhällsbyggnadsaktör då parkeringsfrågorna spelar stor roll för att skapa ett tillgängligt och hållbart attraktivt Umeå, säger Elin Pietroni.

  Tjänsten som VD för Upab lockade många sökande. Styrelseordföranden Paulina Granberg är mycket nöjd, både med det stora antalet sökanden och med valet av Elin Pietroni.
  - Det var inte bara många sökanden, det var också sökanden med bra kompetenser vilket visar att Upab är ett starkt varumärke och en kraft att räkna med i Umeå utveckling.

  Paulina Granberg menar att valet av VD speglar den utveckling som Upab ser framför sig.
  - Elin Pietroni har en gedigen erfarenhet av stadsplanering ur ett hållbarhetsperspektiv, detta tillsammans med att hon representerar ett ledarskap som passar Upab var avgörande för valet.

  Elin Pietroni har de tre senaste åren varit planeringschef på Umeå kommun.
  - Jag utbildade mig till samhällsplanerare och har jobbat med detta i 16 år, fyra år i Västerås och därefter i olika roller inom Umeå kommun.

  I sin roll som samhällsplanerare är Elin Pietroni väl bekant med Upab och dess verksamhet.
  - Vi har samarbetat i flera år för att ta fram nya affärsmodeller i segment där parkering är en del för att skapa ett hållbart Umeå.

  Hon ser stora utvecklingsmöjligheter för Upab, trots att man redan ligger i framkant.
  - Upab är unikt i Sverige och har gjort en resa till det serviceföretag det är idag, samt tydligt sett sin roll som samhällsbyggnadsaktör. Hela organisationen är nyfiken och inriktade på att behålla den ledande positionen i en bransch där utveckling går snabbt.

  Elin Pietroni tillträder sin tjänst den 1 april och kommer de två första månaderna att arbeta parallellt med Håkan Gustafsson.

  BIldtext: Elin Pietroni, t.v och Upabs ordförande Paulina Granberg, t.h.


  Stäng
 • Åhlénstaket

  2016-12-02 Nu sköter vi om den centralt belägna parkeringen på Åhlenstaket med 80 p-platser för besökande. Infart från Vasagatan 7. Välkomna! Läs mer  Stäng
 • Vi söker en ny VD

  2016-10-12 Då vår nuvarande vd Håkan Gustafsson planerar sin pensionsavgång till maj 2017 söker vi hans efterträdare i form av en affärsmässig, modern ledare med starkt intresse av hållbar stadsutveckling. Läs mer

  Upab spelar en central roll i utvecklingen av en hållbar stad med hållbara transportsystem. För Upab innebär detta att arbeta med alltifrån resurs- och energiförbrukningen i våra parkeringshus, hur vi tänker när vi bygger nytt och på vilket sätt vi kan verka för att skapa en grönare stad och en tillgänglig stadskärna. Upab ligger i framkant inom modern teknik och är en viktig kugge mellan kommun och näringsliv, i form av aktivt deltagande i olika hållbara stadsutvecklingsprojekt. Upab erbjuder redan idag laddstationer för laddhybrider och elbilar.

  Umeå Parkerings AB samarbetar i denna rekrytering med Vedea AB och Åsa Holmström, 072-05 05 280. Du är välkommen med din intresseanmälan senast 6 november 2016. Läs mer om tjänsten här eller ansök via www.vedea.se/CVlänk till annan webbplats Ange ”Upab” som referens.


  Stäng
 • Myntlösa parkeringsautomater

  2016-10-03 I början av oktober lanseras de nya 1-, 2- och 5-kronorna. I samband med detta, under oktober månad, tar vi bort möjligheten att betala parkeringen med mynt i våra parkeringsautomater. Läs mer

  Du kan betala med VISA, Mastercard, bensinkort, med app, via sms, och med talsvar.
  Se mer information om detta under våra parkeringar och läs mer om hur du kan betala och parkera via Parkster här.

  Myntlösa parkeringsautomater finns sedan oktober 2015 Öst på stan och sedan september 2016 på Haga.


  Stäng
 • Digitala abonnemang

  2016-10-03 Den 1 oktober övergick våra långtidsparkeringar i p-huset Nanna och Järvägsallen väst till digitala abonnemang. Läs mer

  Ett digitalt abonnemang innebär att du inte längre parkerar med ett fysiskt parkeringskort i framrutan. Istället parkerar du via vår samarbetspartner Parkster med en digital parkering.

  Om du vill läsa mer om våra digitala abonnemang klicka här.


  Stäng
 • P-huset Dragonen renoveras

  2016-09-29 Under den 6 - 9 oktober kommer rampen i parkeringshuset Dragonen att renoveras. Läs mer

  Detta betyder att det inte är möjligt att parkera på de övre planen i parkeringshuset. Parkering kommer endast att vara tillgänglig på markplan under dessa dagar.

  Våra kunder som har långtidsparkering i parkeringshuset Dragonen har fått information om detta och var de kan parkera istället.


  Stäng
 • Parkeringsavgift på Haga

  2016-09-06 Nuvarande gatumarksparkering på Haga, området norr om järnvägen till Hissjövägen och Rothoffsvägen, blir avgiftsbelagd från och med den 6 september 2016. Läs mer

  Parkering är tillåten på de gator där parkeringsskyltar finns uppsatta. I biljettautomaterna kan du betala med följande kort: OKQ8, Preem, Shell, Circle K (fd Statoil), St1, Volvo, VISA och Mastercard. Du kan däremot inte betala med mynt i biljettautomaterna.

  Du kan även betala via appen Parkster (gul zon) eller med sms (zon 604). Mer information finns på biljettautomaterna och här.

  Avgiften är 7 kr/tim vardagar 09-19 och lördagar 09-17. OBS! Skyltning på plats gäller.


  Stäng
 • Nya hållbarhetsprojekt

  2016-08-29 Upab är en av flera aktörer som tillsammans med Umeå kommun startar igång två stycken nya hållbarhetsprojekt i Umeå under hösten 2016. Läs mer

  Det första projektet heter Den koldioxidsnåla platsen och syftar till att ta fram metoder och verktyg för att göra det möjligt att på ett bättre sätt planera och utveckla en stad med så lite koldioxidutsläpp som möjligt. Projektet pågår under tre år och sker i samarbete mellan Umeå kommun, Upab, Sliperiet vid Umeå universitet, och Umeå energi.

  Det andra projektet heter RUGGEDISED och är ett Smart Cities projekt som ska fokusera på Campus-området. Syftet är att teknik, marknad och konsument ska samverka för hållbara och smarta kommunikationsteknologier, transport- och energilösningar. Det lokala partnerskapet består av Umeå kommun, Umeå Energi, Upab, Akademiska Hus, Västerbottens Landsting, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och Umeå Universitetet. 


  Stäng
 • Information om Biologen

  2016-08-26 På grund av ombyggnationer på parkeringsområdet Biologen, Campus så kommer alla kunder som hyr parkering där att tilldelas nya parkeringskort. Läs mer

  Tills du har fått ditt nya parkeringskort får du i nuläget parkera på de parkeringsplatser som finns tillgängliga i närheten bl.a på områdena Växthuset, Universitetsbiblioteket och Berget. Det är också möjligt att parkera på den del av Biologen som fortfarande finns kvar.

  Alla berörda kunder har fått information om detta via post, men om du har ytterligare frågor så kontakta vår kundtjänst på 090 - 16 15 50 eller på upab@umea.se.


  Stäng
 • Skeppsbron avstängd

  2016-08-04 Under augusti arrangeras Swedish Beach Tour nere vid Skeppsbron. Läs mer

  Detta medför att Skeppsbron och Västra Strandgatan, sträckan mellan Thulegatan och Renmarksesplanaden kommer att vara helt avstängd för trafik och parkering mellan 12-21 augusti.

  Skeppsbron är en flexibel yta som, när den inte används till parkering, kan användas till diverse evenemang. Det gäller att vara uppmärksam vid varje parkeringstillfälle hur skyltningen ser ut.


  Stäng
 • Renoverad in- och utfart på Nanna

  2016-07-08 Under fredagen den 8 juli kommer parkeringshuset Nannas renoverade in- och utfart att öppna. Läs mer

  På grund av markarbeten runt parkeringshuset Nanna har den ordinarie in- och utfarten
  varit flyttad under några veckor. Den nyrenoverade in- och utfarten är nu tillgänglig via Västra Kyrkogatan och kommer öppna under fredagen.

  Ta en titt på vår parkeringskarta för att se hur du hittar dit.


  Stäng
 • Vi söker en fastighetstekniker

  2016-07-08 Vi söker nu en fastighetstekniker till Upab. Läs mer

  I rollen som fastighetstekniker är du ansvarig för den löpande tillsynen och skötseln av våra parkeringshus och fastigheter. Fastighetens tekniska system kräver att du är en van IT-användare och att du har goda kunskaper inom framför allt el, styr- och regler/VVS. Vi söker dig som har tidigare erfarenhet av att arbeta som fastighetstekniker eller med liknande arbetsuppgifter. Vi ser gärna att du är en person med driv och engagemang som nu vill pröva något nytt för att utvecklas ytterligare.

  Som fastighetstekniker är du ansvarig för den löpande tillsynen och skötseln av våra parkeringshus och fastigheter. Samtliga fastigheter finns inom stadskärnan. Du ansvarar även för det felavhjälpande underhållet i samråd med våra leverantörer och entreprenörer. En annan del av arbetet består i att följa upp och analysera förbrukning och utföra driftoptimerande åtgärder.

  Ansök senast 8 augusti 2016. Läs mer om tjänsten här eller ansök på Proffice hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


  Stäng
 • P-huset Navet öppnar igen

  2016-06-30 Parkeringshuset Navet är återigen öppet efter Östra Kyrkogatans avstängning. Läs mer

  Passa på att parkera för 15 kr för 2 timmar (därefter 18 kr/tim) i Umeås nyaste parkeringshus. Kika på vår parkeringskarta för att se hur du hittar dit.


  Stäng
 • Skeppsbron avstängd under Umeå Live

  2016-06-23 Under juli och augusti månad kommer Umeå Live att arrangeras vid Skeppsbron. Läs mer

  Detta medför att Skeppsbron kommer att vara helt avstängd för parkering. Avstängningarna kommer att ske under datumen 30 juni-3 juli, 6-7 juli, 19-20 juli, 26-27 juli och 2-3 augusti.


  Stäng
 • Skeppsbron avstängd för parkering

  2016-06-13 Från den 13 juni till och med den 20 juni kommer Skeppsbron att vara helt avstängd för parkering på grund av evenemang. Läs mer

  Stäng
 • Nya biljettautomater

  2016-06-13 Vi har nu bytt ut våra gamla biljettautomater i Nanna och Parketten. Läs mer

  Bytet föranleds bl a av de säkerhetsregler som gäller köp med Visa och Mastercard. Du checkar in och ut som vanligt. Använder du Visa eller Mastercard och  stannar över midnatt reserveras det belopp som du parkerat för, från den tid du checkade in fram till midnatt, på ditt konto. Reservationen försvinner när du betalar ordinarie parkeringsavgift.


  Stäng
 • Parkeringsavgift införs på Haga

  2016-06-09 Nuvarande gatumarksparkering på Haga, området norr om järnvägen till Hissjövägen och Rothoffsvägen, blir avgiftsbelagd i juli månad efter beslut av Tekniska nämnden. Läs mer

  Parkering är tillåten på de gator där parkeringsskyltar finns uppsatta. I biljettautomaterna kan du betala med följande kort: OKQ8, Preem, Shell, Circle K (fd Statoil), St1, Volvo, VISA och Mastercard. Du kan däremot inte betala med mynt i biljettautomaterna.

  Du kan även betala via appen Parkster (gul zon) eller med sms (zon 604). Mer information finns på biljettautomaterna och här.

  Avgiften är 7 kr/tim vardagar 09-19 och lördagar 09-17. OBS! Skyltning på plats gäller.


  Stäng
 • P-huset Navet tillfälligt stängt

  2016-06-07 Parkeringshuset Navet kommer att vara tillfälligt stängt 15-28 juni på grund av markarbeten runt fastigheten. Läs mer

  Har du frågor är du välkommen att ringa vår kundtjänst på 090-16 15 50.


  Stäng
 • Tillfällig infart till p-huset Nanna

  2016-06-07 På grund av markarbeten runt parkeringshuset Nanna kommer in- och utfarten att flyttas tillfälligt från Västra Kyrkogatan till Vasagatan/Nygatan under perioden 13 juni till 8 juli. Läs mer

  Följ hänvisningspilar från Västra Norrlandsgatan och var uppmärksam på skyltning i parkeringshuset. Vi ber om ursäkt för de eventuella besvär detta kan medföra.

  Är det något du funderar över? Ring vår kundtjänst på 090-16 15 50 eller maila upab@umea.se.


  Stäng
 • Järnvägsallén Öst

  2016-05-13 Parkeringen vid Järnvägsallén 11 (mellan järnvägsstationen och Östra Kyrkogatan) stängs på måndag 16 maj på grund av byggnation av ett nytt parkeringshus. Läs mer

  Det nya parkeringshuset beräknas stå klart juli 2017 med 240 platser.


  Stäng
 • Nytt parkeringshus

  2016-04-29 På måndag 2 maj kl 13.00 öppnar vi parkeringshuset Navet med infart från Östra Kyrkogatan 7. Läs mer

  Det är första gången sedan 1986 som ett nytt parkeringshus öppnar i Umeå. Det ligger i samma fastighet som badhuset Navet men badhuset öppnas först den 20 augusti.

  Parkeringshuset har 215 parkeringsplatser. Det är samma avgift som de andra parkeringshusen, 15 kr för två timmar och därefter 18 kr/tim. Mer information kan du hitta på vår parkeringskarta.


  Stäng
 • Vi behöver en vikarie

  2016-04-28 Vi söker en administratör med IT- och webbansvar för ett vikariat under ett år. Läs mer

  Du kommer att fungera som en intern IT-support samt ansvara för uppdatering och utveckling av vår hemsida. I ditt ansvar ligger också att vara Upabs kontakt mot kommunens IT-avdelning. Du kommer att avlösa i kundtjänst, handlägga överklagningar, fakturera samt utföra övriga kontorsgöromål.

  I denna rekrytering samarbetar vi med Proffice Sverige AB och rekryteringskonsult Niclas Ericsson, 090-700 705. Läs mer och ansök via www.proffice.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster senast den 15 maj 2016.


  Stäng
 • Nya biljettautomater i p-husen

  2016-04-27 Vi byter nu ut våra gamla biljettautomater och börjar i parkeringshuset Dragonen. Läs mer

  Bytet föranleds bl a av de säkerhetsregler som gäller köp med Visa och Mastercard. Du checkar in och ut som vanligt. Använder du Visa eller Mastercard och stannar över midnatt reserveras det belopp som du parkerat för, från den tid du checkade in fram till midnatt, på ditt konto. Reservationen försvinner när du betalar ordinarie parkeringsavgift.


  Stäng
 • Vi söker en drifttekniker

  2016-04-05 Det händer mycket på Upab i år så nu söker vi en drifttekniker. Läs mer

  Som drifttekniker är du ansvarig för den löpande tillsynen och skötseln av våra parkeringshus och fastigheter. Fastighetens tekniska system kräver att du är en van IT-användare och att du har goda kunskaper inom framför allt el, styr- och regler/VVS. Du bör ha driftteknikerutbildning eller likvärdig kompetens från fastighetsbranschen.

  Ansök senast 24 april 2016. Läs mer om tjänsten här eller på Proffice hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


  Stäng
 • Umeå bäst på Parkster

  2016-04-01 Sedan tidigare har Upab varit det största enskilda parkeringsbolaget som använt sig av Parkster. Läs mer

  Nu är även Umeå den stad i Sverige där Parksters app för mobil betalning används som flitigast. I mars månad gjordes 70 000 parkeringar med Parkster i Umeå.

  Har du ännu inte testat appen eller sms-tjänsten? Läs mer härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller kom in på vårt kontor så hjälper vi dig att komma igång.


  Stäng
 • Vi vill bli fler

  2016-03-18 Vi växer och söker nu tre nya medarbetare, två parkeringsvakter och en ekonom. Läs mer

  Som parkeringsvakt arbetar du i första hand med trafiksäkerhet, framkomlighet och tillgänglighet utifrån gällande lagar och förordningar. Ansök senast 4 april.

  I tjänsten som ekonom kommer du bland annat att ansvara för vår avtalshantering, påminnelse och kravhantering och uppföljning av verksamhetsmål. Sista ansökningsdag är 11 april.

  Läs mer om tjänsterna här eller på Proffice hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


  Stäng
 • Earth hour

  2016-03-18 Umeå Kommun deltar i världens största miljömanifestation Earth Hour på lördag 19 mars 20.30-21.30. Läs mer

  Den tiden kommer ljuset att släckas på många platser i världen under en timmes tid för att uppmärksamma klimatfrågan.

  Läs mer på kommunens hemsida härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


  Stäng
 • Skeppsbron avstängd för parkering idag

  2016-03-15 Idag 15 mars är parkeringen på Skeppsbron avstängd på grund av firande av det iranska nyåret. Skyltarna är övertäckta och när dem är det gäller parkeringsförbud. Läs mer

  Skeppsbron är en flexibel yta som, när den inte används till parkering, kan användas till diverse evenemang. Det gäller att vara uppmärksam vid varje parkeringstillfälle hur skyltningen ser ut.


  Stäng
 • Bostadens besöksparkeringar

  2016-02-26 Under mars månad inleds ett arbete som innebär att besöksparkeringarna i Bostadens områden avgiftbeläggs. En anledning till att besöksparkeringarna avgiftsbeläggs är för att öka tillgängligheten. Läs mer

  Avgiften kan du betala med Parksters app, sms, webbtjänst eller talsvar. Läs mer om de olika betalningsmöjligheterna på Parksters hemsida härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  Arbetet beräknas vara klart till sommaren.


  Stäng
 • Ansökan till Årets Stadskärna

  2016-02-24 Umeå har skickat in ansökan om att bli Årets Stadskärna 2016. Utmärkelsen skapar mycket uppmärksamhet för den vinnande staden och är belöningen för ett långsiktigt och framgångsrikt arbete. Läs mer

  Bakom ansökan står Visit Umeå AB tillsammans med intressenter representerade av Umeå Kommun, fastighetsägarna och Upab. I arbetet med ansökan har även aktörer från övrigt näringsliv i centrum deltagit.

  Om Umeå går vidare i uttagningen så kommer juryn från Svenska Stadskärnor på besök i mars.


  Stäng
 • Rådhusesplanaden delvis stängd

  2016-02-19 Den 15 februari stängdes delar av Rådhusesplanaden för all trafik på grund av ombyggnationer i Länsförsäkringars fastighet. Läs mer

  Under ca 2 år kommer Rådhusesplanaden mellan Västra Norrlandsgatan och Nygatan i södergående riktning att vara helt avstängd för både fordonstrafik och fotgängare. Västra Norrlandsgatan mellan Rådhusesplanaden och Götgatan kommer endast att ha det ena körfältet öppet. Detta påverkar ett fåtal gatumarksparkeringar på båda gatorna.


  Stäng
 • Jobba med oss

  2016-02-08 Vi söker en kundtjänstmedarbetare på heltid med start snarast möjligt. Läs mer

  Som kundtjänstmedarbetare hos oss kommer du ingå i ett team på fyra personer, som hanterar frågor från privatkunder såväl som företagskunder, via främst telefon, men även via mejl och personligen. Läs mer om tjänsten här.

  I denna rekrytering samarbetar vi med Clockwork Bemanning & Rekrytering. Vi arbetar med rekryteringsprocessen löpande, så ansök så snart som möjligt, men absolut senast den 21 februari, via www.clockworkpersonal.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


  Stäng
 • Parkering vid Umeå Kommuns arenor

  2016-02-01 Umeå kommuns största idrottsanläggningar, Umeå Energi Arena, Dragonens Idrotts- och Mässcenter och T3 Center, får samma regler gällande parkering från och med 1 februari. Reglerna ändras för att parkeringarna i första hand ska användas av föreningslivet. Läs mer

  Avgiften är 7 kr/tim eller 20 kr/dygn mellan 00-17 på vardagar och 00-08 på helger. Den första timmen är gratis med parkeringsbiljett.


  Stäng
 • Västerbottens läns landsting

  2016-02-01 Den 1 januari övertog Securitas ansvaret för parkeringsservicen vid Västerbottens läns landstings fastigheter. Vi tackar för förtroendet under de 8 år vi haft uppdraget. Läs mer

  Vid besök på Norrlands Universitetssjukhus kan vi rekommendera parkeringen vid Umeå Östra Station som ligger 3 minuters gångväg från sjukhusets västra entré.


  Stäng
 • God Jul

  2015-12-23 Vi på Upab vill önska er en riktigt God Jul och Gott Nytt År. Läs mer  Stäng
 • Västerbottens läns landsting

  2015-12-23 Den 1 januari tar Securitas över ansvaret för parkeringsövervakningen vid Västerbottens läns landstings fastigheter. Läs mer

  Försäljning av parkeringskort sköter vi fram till och med januari men från den 1 februari övertas även detta av Securitas. Ansökan om parkeringskort görs som tidigare via intranätet.


  Stäng
 • Parkeringsvärdar

  2015-12-07 Vi samarbetar i år igen med UIK och UFC och har parkeringsvärdar ute på stan på lördagar för att informera om var våra parkeringsplatser finns i centrala Umeå. Läs mer

  Ta gärna kontakt med dem om du har frågor. De kan också lämna information om appen Parkster som du kan använda för att betala din parkering.


  Stäng
 • Berget på Umeå Campus

  2015-12-01 Nu kan du som betalar per timme eller rabatterad taxa för student/anställd parkera på området Berget uppe vid Aula Nordica igen. Läs mer

  Efter ombyggnationer på området har vi återigen skyltat upp 17 st avgiftsplatser på Berget.


  Stäng
 • Ny parkering i centrum

  2015-11-23 Vi öppnar en ny centrumnära parkering där USM låg tidigare vid järnvägsstationen, Järnvägsallén Mitt. Läs mer

  Järnvägsallén Mitt har ca 60 parkeringsplatser med en avgift på endast 10 kr/tim.

  Här hittar du våra parkeringar på en karta.


  Stäng
 • Kontoret flyttar ner igen

  2015-11-20 Vi flyttar tillbaka till vårt nyrenoverade kontor och därför är kundtjänsten stängd på tisdag 24 november från kl 13. Läs mer

  Om du vill kontakta oss går det bra att maila oss på upab@umea.se eller ringa 090-16 15 50 och lämna ett meddelande på vår telefonsvarare så återkommer vi när vi har möjlighet.

  Du är välkommen in på onsdag 25 november för att se hur fint vi fått det i vår kundtjänst.


  Stäng
 • Fler laddplatser i Nanna

  2015-11-19 Nu har vi utökat antalet laddplatser för elfordon och laddhybrider på plan 5 i parkeringshuset Nanna från 6 till 9 platser. Läs mer

  Kom ihåg att det endast är tillåtet för elfordon och laddhybrider att parkera på dessa platser.

  Har du koll på våra vanligaste parkeringsskyltar? Här hittar du mer information.


  Stäng
 • Förändringar på Campus Björkbacken

  2015-11-19 Avgiftsplatserna på Campus Björkbacken skyltas om till Förhyrda platser 1/9-31/5 vilket börjar gälla måndag 23 november. Läs mer

  Detta betyder att du behöver ett parkeringskort med motorvärmare för parkeringsområdet Björkbacken för att få parkera på dessa platser 1/9-31/5.

  Klicka här för mer information om parkering vid Umeå Campus.


  Stäng
 • Vi söker en hållbarhetschef

  2015-11-17 Upab söker nu dig som i rollen som Hållbarhetschef vill vara med och skapa förutsättningar för en positiv utveckling av kommunens och Upabs hållbarhetsarbete. Läs mer

  I rollen ingår personalansvar för 1 medarbetare. Du är direkt underställd VD och ingår i företagets ledningsgrupp.

  Läs mer om tjänsten här.


  Stäng
 • Tegs Äldrecenter

  2015-11-11 För att öka tillgängligheten på Tegs Äldrecenter har parkeringen blivit avgiftsbelagd från och med idag 11 november. Läs mer

  Avgiften 7 kr/tim gäller måndag-fredag klockan 07-18.

  Läs mer här.

  Under vecka 47 blir även Samverkanshuset på Umeå Campus avgiftsbelagt.


  Stäng
 • Kontoret flyttar en trappa upp

  2015-10-01 Fredagen den 2 oktober flyttar vårt kontor en trappa upp. Kundtjänsten kommer därför att vara stängd under fredag eftermiddag från kl 12. Läs mer

  Om du vill kontakta oss går det bra att maila oss på upab@umea.se eller ringa 090-16 15 50 och lämna ett meddelande på telefonsvararen så återkommer vi när vi har möjlighet.

  I november beräknas vår kundtjänst att flytta tillbaka i nyrenoverade lokaler.


  Stäng
 • Ombyggnad av rådhusparken

  2015-09-30 Parkeringsplatserna på Östra och Västra Rådhusgatorna tas bort under ombyggnationen av Rådhusparken. Läs mer

  De båda Rådhusgatorna byggs om, den västra med sidoparkeringar och den östra med plats för gång- och cykelbana. Mer information hittar du härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


  Stäng
 • Ersättningsparkering upphör

  2015-09-22 Ersättningsparkeringen på Umeå Östra Station för besökare och landstingets personal upphör den 25 september. Läs mer

  Vi hänvisar till parkering P8 vid landstingshuset med infart Köksvägen.


  Stäng
 • Öst på stan får nya biljettautomater

  2015-09-16 Vi håller nu på att ställa ut nya biljettautomater på gatuparkeringar från Pilgatan till och med Hoppets gränd. Läs mer

  Detta område blir avgiftsbelagt i oktober, efter beslut av Tekniska nämnden. Denna information kommer även att gå ut till boende i området i slutet av september.

  Parkering är tillåten på de gator där parkeringsskyltar finns uppsatta. I biljettautomaterna kan du betala med följande kort: OKQ8, Preem, Shell, Statoil, St1, Volvo, VISA och Mastercard. Du kan däremot inte betala med mynt i biljettautomaterna.

  Du kan även betala via appen Parkster (gul zon) eller med sms (zonnr 604). Mer information finns på biljettautomaterna eller här.

  Avgiften är 7 kr/tim vardagar 09.00 - 19.00 och lördagar 09.00 - 17.00.
  OBS! Skyltning på plats gäller.


  Stäng
 • Grävningsarbeten vid Nanna

  2015-09-09 På Nygatan, förbi infarten till parkeringshuset Nanna,  ska grävning och rörläggningsarbeten göras kvällstid 17.00-22.00 under vecka 38. Detta innebär störningar för in- och utfart till parkeringshuset under grävtiden. Läs mer

  Under etapp 1 grävs infarten upp, bilar kör in/ut på utfarten.
  Under etapp 2 grävs utfarten upp, bilar kör in/ut på infarten.

  Alternativa parkeringar i närheten är Vasaskolan, Kv Rind med infart Västra Norrlandsgatan 26 och Järnvägsallén.

  Vi uppmanar alla bilister att vara extra försiktiga och visa hänsyn.


  Stäng
 • Byggarbeten fortsätter

  2015-08-20 De byggarbeten som pågår vid Norrlands Universitetssjukhus på parkering P8 vid landstingshuset har dragit ut på tiden och kommer att pågå till och med v 38. Läs mer

  Det tillfälliga parkeringsområdet på Umeå Östra resecentrum kommer därför att vara öppet för besökare och landstingets personal fram till dess. Läs mer härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


  Stäng
 • Reparationsarbeten i p-huset Nanna

  2015-08-12 Reparationsarbeten i p-huset Nanna Läs mer

  Under vecka 33 till och med vecka 37 pågår reparationsarbeten av körbanorna i parkeringshuset Nanna på plan 4, 5 och 6. Det är mötande trafik på det plan där reparationsarbeten pågår. Kör försiktigt!


  Stäng
 • Stora Nolia

  2015-07-16 Den 1-9 augusti anordnas Stora Nolia i Umeå. På grund av det stora antalet besökare under dessa dagar kan det vara svårt att hitta en parkering. Läs mer

  HärPDF hittar du information om bussar och parkeringar. Vi hänvisar även till Umestan samt Muraren med infart på Hovrättsgatan.

  För dig som hyr parkering i Dragonskolans varmgarage kommer infarten från Olof Palmes gata vara öppen. Infarten från Signalvägen kommer att vara stängd under mässan.


  Stäng
 • Mobills sms-tjänst har upphört

  2015-07-02 Mobills sms-tjänst för betalning av parkeringsavgift på Upabs parkeringar har nu upphört att gälla. Läs mer

  För mobil betalning, använd Parksters app eller sms-tjänst. Mer information hittar du här.


  Stäng
 • Problem med Preem-kort

  2015-06-26 I ett flertal av våra biljettautomater kan det vara problem att betala sin parkeringsavgift med nyare Preem-kort utan chip. Läs mer

  Detta väntas vara åtgärdat 2015-09-01.


  Stäng
 • Muraren

  2015-06-16 Nu har vi öppnat Kv Muraren för allmän parkering. Läs mer

  Infart från Hovrättsgatan 15. Se mer information på vår parkeringskarta som du hittar här.


  Stäng
 • Mobills sms-tjänst upphör

  2015-06-05 Mobills sms-tjänst för betalning av parkeringsavgift på Upabs parkeringar upphör att gälla 2015-06-30. Läs mer

  För mobil betalning använd Parksters app eller sms-tjänst. Mer information hittar du här.


  Stäng
 • Jobba med oss

  2015-05-29 Umeå växer och det gör även Upab. Vi utökar därför vår organisation med en ny roll som Driftchef. Läs mer

  Rollen är underställd VD och du ingår i företagets ledningsgrupp. Tjänsten innebär att ha ett samlat ansvar för samtliga fastigheter och parkeringsplatser. Du kommer att ha personalansvar för ca 13 personer.

  Läs mer om tjänsten här.


  Stäng
 • Parkering av husbil och husvagn

  2015-05-22 I Umeå finns det camping för husvagn och husbil på First Camp som ligger vid Nydalasjön. Där finner du alla bekvämligheter för ditt stopp. Läs mer

  I centrala stan kan du parkera på gatumarksparkeringar, exempelvis i östra och västra stadsdelarna. Vid Järnvägsallén, väster om viadukten finns lämpliga platser för både husvagnar och husbilar med ca fem minuters promenad till centrum.

  På Noliaområdet och på Lundåkern vid älven finns större parkeringar där du kan parkera över dagen och har 10-15 minuter gångavstånd till centrum.


  Stäng
 • Mimerskolans parkering stängs

  2015-05-20 Den 31 maj stängs Mimerskolans parkering på grund av byggnationen av Elite Hotel Mimer som öppnar under 2016. Läs mer

  Vi hänvisar till Kv Vale med infart mittemot eller parkeringshuset Nanna.


  Stäng
 • Ersättningsparkering vid Umeå Östra resecentrum

  2015-04-27 Under perioden 1 maj - 31 augusti 2015 pågår byggarbeten på stora parkeringen P8 vid landstingshuset, Köksvägen. Delar av parkeringen kommer att vara avstängd. Läs mer

  Om det inte finns lediga platser på P8 hänvisar vi till övriga parkeringar på sjukhusområdet. Vid Umeå Östra resecentrum finns ett tillfälligt parkeringsområde för besökare och landstingets personal. Mer information finns härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


  Stäng
 • Parkering på skolor inom Umeå Kommun

  2015-03-27 Personalutskottet har nu tagit ett beslut om enhetliga avgifter och hantering av personalparkeringar. Läs mer

  Beslutet innebär att avgiften för personalparkering blir 250 kronor per månad inklusive moms.

  För dig som är kommunanställd finns mer information om beslutet på Umeå Kommuns intranät.


  Stäng
 • Fler och fler använder appen Parkster

  2015-01-27 I slutet av November införde Upab i samarbete med Parkster möjligheten att betala parkering via en app i mobilen. Läs mer

  På denna korta tid har vi fått över 4000 användare och in- och utcheckningsfunktionen är det som de flesta tycker allra mest om.

  Använder du appen är det enklare och snabbare att parkera och du behöver inte välja parkeringslängd i förväg utan avslutar själv parkeringen när du är färdig. Det tillkommer inga avgifter förutom parkeringsavgiften och appen är gratis att ladda ner.

  Du betalar dina parkeringsavgifter månadsvis i efterskott via pappersfaktura, e-postfaktura eller direkt på ditt VISA eller MasterCard.

  Härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster hittar du mer information om appen.


  Stäng
 • Parkeringsvärdar

  2014-12-12 I samarbete med UIK och UFC har vi parkeringsvärdar ute på stan på lördagar före jul för att informera om alla parkeringar som finns i centrala Umeå. Läs mer

  Har du frågor så ta kontakt med dem. De kan också ge information om vår nya betalapp som vi har i samarbete med Parkster.


  Stäng
 • Vi bygger om våra biljettautomater

  2014-12-02 Just nu bygger vi om flera av våra biljettautomater runt om i stan. De är då säckade och du kan parkera utan att erlägga parkeringsavgift. Läs mer  Stäng
 • Betala parkeringen via appen Parkster

  2014-11-20 Upab har i samarbete med Parkster infört möjligheten att betala parkering på Upabs parkeringsplatser via en app i mobilen. Läs mer

  Använder du appen är det enklare och snabbare att parkera och du behöver inte välja parkeringslängd i förväg utan avslutar själv parkeringen när du är färdig. Det tillkommer inga avgifter förutom parkeringsavgiften och appen är gratis att ladda ner.

  Du betalar dina parkeringsavgifter månadsvis i efterskott via pappersfaktura, e-postfaktura, VISA eller MasterCard.

  Härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster hittar du mer information om appen.


  Stäng
 • Parkettens plan 2 tillfälligt stängd

  2014-10-29 Torsdag den 30/10 mellan kl 06 och 10 är plan 2 i Parketten tillfälligt stängd för parkering Läs mer  Stäng
 • Nu byter vi vår grafiska profil

  2014-10-13 Nu börjar vi bytet till vår nya grafiska profil. Läs mer

  Vi syns på många ställen och räknar med att det kan ta några månader innan allt är klart. Den nya profilen kommer att synas på vår nya hemsida, skyltar, parkeringskort m.m.


  Stäng
 • Mimerskolan byggs om till hotell

  2014-08-29 Mimerskolan byggs om till hotell och stora delar av den nuvarande parkeringsytan kommer att användas för etableringen. Läs mer

  Upab har lyckats rädda kvar 28 platser för besökande till centrum. Alternativa parkeringar finns i parkeringshuset Nanna med infart från Västra Kyrkogatan via Nygatan eller på kv Vale med infart från Västra Kyrkogatan 9-11.

  Ombyggnationen börjar den 1 september.


  Stäng
 • Umeå tredje bäst i Sverige på hållbara transporter

  2014-07-25 Konsultföretaget Trivector har rankat Sveriges kommuner inom området hållbara transporter. Rankningen visar att Umeå är Sveriges tredje bästa stad på hållbara transporter. Läs mer

  Trivector lyfter särskilt fram Gröna parkeringsköp som ger möjlighet för fastighetsägare att bygga färre parkeringsplatser i utbyte mot att de tar ett större ansvar för de anställdas resor till och från arbetet.
  Kommunrankningen mäter hur hållbart stadens transportsystem utifrån tre områden:

  - Gör det möjligt - processer för en utveckling mot hållbara transporter.

  - Ge förutsättningarna - service och utbud av alternativ inom persontransporter.

  - Se resultat - hur hållbara transporterna är med hänsyn till färdmedelsval, trafiksäkerhet med mera.

  Läs mer härlänk till annan webbplats.  Stäng
 • Park and Bike

  2014-03-20 Projektet Park and Bike har börjat och det finns fortfarande platser kvar. Be Green Umeå har ett samarbete med Upab och kan erbjuda dig som dagligen parkerar i centrala Umeå ett billigare alternativ till parkering i centrum. Läs mer

  Det fungerar så att du parkerar bilen utanför centrum och cyklar den sista biten till din slutdestination. Cykeln ingår i priset för parkeringen och står i tryggt förvar i de nya cykelskåpen.
  Härlänk till annan webbplats kan du läsa mer om Park and Bike och skicka in en ansökan om att bli testpilot för projektet


  Stäng
 • Spara upp till 6000 kr per år - Cykel på köpet

  2013-12-16 Nu kan Be Green Umeå i samarbete med Upab erbjuda dig som dagligen parkerar i centrala Umeå ett billigare alternativ till parkering i centrum. Läs mer

  Vi kallar konceptet för "Park and Bike" och det går helt enkelt ut på att du parkerar utanför centrum och cyklar den sista biten till din slutdestination. Cykeln ingår i priset för parkeringen och står i tryggt förvar i de nya cykelskåpen vi investerat i.

  Härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du läsa mer om Park and Bike och skicka in en ansökan om att bli testpilot för projektet.


  Stäng
 • Nya områden med parkeringsförbud

  2013-12-02 Nu är de nya områdena med parkeringsförbud på Umedalen, Backen och del av Västerhiske samt Tomtebo färdigskyltade. Läs mer

  Med parkeringsförbudet ökar framkomligheten på gatorna och de blir mer trafiksäkra. Samtidigt ökar förutsättningarna för en bättre snöröjning. Det blir också enklare för dig som bilist att veta var du får parkera.
  I oktober delades information ut till alla hushåll i berörda områden.

  Mer information finns härlänk till annan webbplats.  Stäng
 • Infarten blir bredare

  2019-03-28 Det är p-huset Järnvägsallén som ska få en bredare infart, under ombyggnationen är p-huset stängt. Läs mer

  Arbetet med den nya infarten kommer att pågå från måndag den 1 april kl. 16:00 och beräknas vara klart torsdagen den 4 april kl. 16:00. Under ombyggnationen är infarten till p-huset Järnvägsallén stängd, men du kan fortfarande köra ut via utfarten.

  Upabs driftchef Robert Tegström tycker att en ombyggnation av infarten till parkeringshuset är viktig.
  – Vi har fått in synpunkter på att infarten upplevts som trång att köra igenom och därför ska vi nu göra en breddning av den.

  När arbetet pågår kan du istället parkera på närliggande avgiftsplatser på Järnvägsallén Öst och Järnvägsallén Väst (markparkeringen vid Umeå C). Om du har ett abonnemang för parkeringsanläggningen är ditt tillstånd giltigt i p-huset Nanna och p-huset Navet.

  Under våren 2019 kommer ytterligare åtgärder att genomföras på p-huset. Muren som delar in- och utfart ska tas bort och kantstenen utanför infarten kommer att flyttas.


  Stäng
 • Nya zoner på Umeå campus

  2019-03-27 Från den första april blir det färre zoner på campusområdet. I samband med detta höjs även parkeringsavgifterna och parkeringsvillkoren ändras. Läs mer

  Idag finns 20 stycken olika zoner när du betalar din parkering digitalt på campus. Dessa zoner kommer istället att bli 3 stycken. Prisjusteringen kommer att ske på samtliga parkeringsplatser, och avgift tas ut dygnet runt (00-24). De nya avgifterna och zonkoderna blir:

  • Avgiftsparkering: 14 kr/tim och 70 kr/dygn, zonkod 668.

  • Timtaxa: 30 kr/tim och 120 kr/dygn, zonkod 674.

  • Campus Björkbacken: 30 kr/tim och 120 kr/dygn, zonkod 663.

  De rabatterade dygnsbiljetterna för studenter och personal kostar 25 kr/dygn och kommer gälla på avgiftsplats med zonkod 668.

  Prishöjningen är ett steg för att få taxan i en riktning mot ett mer marknadsmässigt pris.


  Stäng
 • Mobil betalning – förändringar på gul zon

  2019-03-27 Från och med 1 april kommer den gula zonen på gatumarksparkering att delas upp i tre nya zoner. Läs mer

  Den gula zonen i Umeå har tidigare haft zonkod 604, nu kommer den gula zonen bli uppdelad i tre zoner. Detta för att vi ska få en bättre kontroll på parkeringsflödet inom zonen. Notera zonkoden på skylten när du ska parkera och betala med din mobiltelefon.

  De nya zonerna är följande:

  Gul zon Haga (605), Gul zon Väst på stan (606), Gul zon Öst på stan (607).


  Stäng
 • Fler platser i Parketten

  2018-12-13 Under byggnationerna av det nya hotellet på Storgatan i centrala Umeå tvingades delar av parkeringshuset Parketten hålla stängt. Sedan i oktober är hotellet klart och nu är även Parketten uppfräschat med utökat antal parkeringsplatser. Läs mer

  – Det känns fantastiskt kul att åter få öppna hela Parketten, ett av Umeås populäraste parkeringshus och dessutom med 45 fler platser än tidigare, säger Elin Pietroni, VD på Upab.

  Under våren 2017 påbörjades byggnationerna av Hilding Holmqvists senaste hotellsatsning och under hösten stod Comfort Hotel Umeå City klart och nu är även Parketten färdigställd.

  Fler platser för elbilar
  I och med detta finns totalt 6 platser med laddmöjlighet för elbilar och laddhybrider, något som går i linje med Upab:s klimatsatsning.

  – För oss är miljön jätteviktig och vi gör stora investeringar varje år för att förbättra vår miljöpåverkan. Solcellerna på taket till Järnvägsallén är ett exempel, fler elbilsplatser i centrum är ett annat, avslutar Elin Pietroni.

  För att fira detta bjuder Upab på parkering inte bara i Parketten på söndag den 16/12 utan även i p-husen Nanna, Navet och Järnvägsallén. Dessutom bjuder vi på glögg i Parketten söndag kl 12-15. Det gäller parkeringar som checkar in och ut på söndagen.


  Stäng
 • Kv Skruven blir biljettlöst

  2018-09-26 Kärt barn har många namn, musikanten-parkeringen, parkeringen vid gamla polishuset eller Lekiaparkeringen. Vi kallar den Kv. Skruven och fram till att den bebyggs sköter Upab hela den centrala parkeringen i Umeå. Läs mer

  Från och med onsdag den 26 september finns en ny biljettlös p-automaten på området. Detta betyder att du inte behöver någon biljett i ditt fordon utan parkeringen registreras via ditt registreringsnummer i p-automaten. Något som Robert Tegström, driftchef på Upab är nöjd över.
  – De biljettlösa parkeringsautomaterna är mer användarvänliga för våra kunder, de har en tydligare display och kunden betalar i efterskott för den tid som kunden stått parkerad, berättar Robert.

  När du parkerat din bil använder du ditt betalkort i parkeringsautomaten som vanligt, sedan knappar du in ditt registreringsnummer i displayen. Du får ingen biljett utan du är incheckad digitalt. När du lämnar parkeringen checkar du ut med samma kort som du checkade in med. Önskar du kvitto för din parkering kan du välja mellan sms eller e-post.

  Parkeringen Kv Skruven hittar du i Umeå centrum med infart från Magasinsgatan och Götgatan.


  Stäng
 • Diös och Upab knyter driftsavtal

  2018-09-05 Diös och Upab – Umeå Parkerings AB - har slutit ett samarbetsavtal gällande drift och förvaltning av Diös samtliga parkeringsplatser i centrala Umeå. Det motsvarar cirka 2000 parkeringsplatser fördelat på traditionella p-platser, garage och p-hus. Läs mer

  Målet med samarbetet är att optimera varje parkeringsplats genom ett digitalt system som leder till att fler kan nyttja samma plats över dygnet. Det skapar en ökad tillgänglighet av parkeringar och ger bättre förutsättningar för ett attraktivt centrum.

  - Att bidra till att lösa tillgängligheten till fler parkeringsmöjligheter är viktigt för Umeås utveckling. Genom vårt samarbete hjälper vi kunder och besökande att lättare kunna parkera vilket leder till ett bättre flöde i centrum, säger Göran Fonzén, affärschef, Diös Umeå.

  - Vi är väldigt glada över vårt samarbete med Diös och ser fram emot att få bidra till att göra centrum än mer tillgängligt och attraktivt. Vårt uppdrag är att tillhandahålla en större parkeringsvolym i centrala Umeå. Nu gör vi det, säger Elin Pietroni,

  För ytterligare information vänligen kontakta:
  Göran Fonzén, affärschef, Diös Umeå
  Telefon: 010-470 98 50
  E-post: goran.fonzen@dios.se

  Elin Pietroni, VD, Upab
  Telefon: 070-518 12 39
  E-post: elin.pietroni@umea.se


  Stäng
 • Nya öppettider i p-huset Navet

  2018-06-29 Läs mer

  Från och med den 2 juli 2018 får p-huset Navet nya öppettider. Alla dagar 05:00-22:00.


  Stäng
 • Umeå Live på Skeppsbron

  2018-06-29 Under sommaren arrangeras Umeå Live nere vid Skeppsbron.  Läs mer

  Detta medför att parkeringen på Skeppsbron delvis kommer att vara avstängd under datumen 29 juni, 5 juli, 25 juli och 9 augusti.

  Varför stängs parkeringarna på skeppsbron av?
  Skeppsbron är en flexibel yta som kan användas till diverse evenemang och ytan är då inte parkering. Det gäller att vara uppmärksam vid varje parkeringstillfälle hur skyltningen ser ut.


  Stäng
 • Upabs VD vinner hållbarhetspris

  2018-05-25 Torsdagen den 18 maj tilldelades vår VD Elin Pietroni hållbarhetspriset från Nätvärket för hållbart byggande och förvaltande. Läs mer

  Det var under årskonferensen Storforum som hållbarhetspriset delades ut och motiveringen från Mikael Berglund löd enligt följande:

  Med stort engagemang och helhetssyn har hon varit drivande i arbetet med att utveckla Grönt parkeringsköp som ny affärsmodell i Umeå. Modellen både förändrar och skapar förutsättningar för att planera och bygga det hållbara Umeå samtidigt som den även har rönt nationell uppmärksamhet. För detta arbete tilldelas Nätverkets pris för Föredömligt individuellt engagemang 2018 till Elin Pietroni, VD Upab.

  Elin var inte den enda som tilldelades hållbarhetspris utan Per Carstedt från Carstedts Bil AB fick även han ta del av hållbarhetspriset. Detta för sitt engagemang i GreenZone.

  Vi säger stort grattis till Elin och Per.

  Foto: Esam AB


  Stäng
 • Skeppsbron avstängd

  2018-05-21 Under den 19-22 maj kommer parkeringen på Skeppsbron att vara avstängd. Läs mer

  Detta på grund av att Blodomloppet går av stapeln på tisdag den 22 maj

  Läs mer om Blodomloppet.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


  Stäng
 • Nu sopas Umeås gator

  2018-04-20 När gatorna nu tinat fram kommer Umeå kommun att sopa bort grus och skräp från gatorna. Läs mer

  För att underlätta detta arbete ökar vi vår övervakning kring datumparkering.

  Det är vikitgt att följa parkeringsskyltarna på gatan så att arbetsfordon kan ta sig fram. Härlänk till annan webbplats finns information kring skyltar och datumparkering.


  Stäng
 • Vi söker en parkeringsvakt

  2018-01-22 Vi söker nu en parkeringsvakt till Upab. Läs mer

  Våra parkeringsvakter har en varierande vardag där man arbetar med trafiksäkerhet, framkomlighet, tillgänglighet utifrån gällande lagar och förordningar och har kontakt med våra kunder.

  Vi söker en parkeringsvakt på heltid med en professionell, serviceinriktad och positiv attityd. Då du är ansiktet utåt i organisationen är det viktigt att du är noggrann i ditt arbete, har en hög integritet och mycket god kommunikationsförmåga. Vidare tror vi att du som söker är trygg i dig själv, har en god planeringsförmåga och behärskar stressade situationer väl. Du kommer att ingå i en arbetsgrupp vilket ställer krav på din förmåga att samarbeta.

  Krav för tjänsten:

  • Körkort B
  • Minst 2 års erfarenhet av liknande arbete eller produktions- och serviceyrken
  • Godkända slutbetyg från gymnasiet
  • Kunna arbeta skiftgång då arbetet kan vara förlagt kvällar och helger
  • Har god fysik

  Tjänsten ska tillsättas under våren enligt ök och vi tillämpar sex månaders provanställning.
  I denna rekrytering samarbetar vi med MaxKompetens och Elin Stålbjörk, 072 090 80 40. Läs mer och ansök via maxkompetens.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster senast den 28 januari 2018. 


  Stäng
 • God jul!

  2017-12-22 Vi på Upab vill önska er en riktigt God Jul och Gott Nytt År. Läs mer

  Stäng
 • Parkera för Musikhjälpen i Navet

  2017-12-15 Söndagen den 17 december bjuder vi på parkering i p-huset Navet. Skänk gärna ett bidrag till Musikhjälpen istället. Läs mer

  Det är vårt sätt att uppmärksamma Musikhjälpen men också för att visa att p-huset Navet är en bra centrumparkering. P-huset Navet ligger vid Östra Kyrkogatan och har två plan med totalt 215 platser.


  Stäng
 • Prishöjning på månadsabonnemang

  2017-12-01 1 januari 2018 höjer vi priset för månadsabonnemang i våra parkeringshus. Du finner information om prishöjningen nedan. Läs mer

  Nanna höjs från 750 kr/månad till 900 kr/månad.
  Parketten från 750 kr/månad till 900 kr/månad.
  Dragonen från 700 kr/mån till 850 kr/månad.

  I vårt nya p-hus Järnvägsallén har du möjlighet att starta ett månadsabonnemang till en kostnad av 550 kr/månad. Den 1 april höjs priset till 650 kr/månad.

  För att skapa utrymme för fler centrala besöksparkeringar så har p-huset Järnvägsallén öppnat. Våra mest centrala parkeringsplatser är en viktig resurs för centrums besökare och genom att flytta långtidsparkering skapar vi gemensamt mer utrymme och bättre tillgänglighet till centrum för besökare och kunder.


  Stäng
 • Nu har Järnvägsallén öppnat

  2017-10-23 Den 21 oktober öppnade vårt nya p-hus Järnvägsallén i Umeå. Det moderna p-huset är biljettlöst och har totalt 240 nya parkeringsplatser varav 16 stycken är elbilsplatser . Läs mer

  P-huset har fyra våningar och det finns totalt 240 nya parkeringsplatser. P-huset är utrustat med motorvärmare och 16 stycken elbilsplatser, 4 stycken på varje våning. RH-platser finns på alla plan. På parkeringshusets tak finns solceller som förser huset med belysning och elektricitet. Ett parkeringsledningssystem visar på vilket plan det finns lediga platser.

  Det nya p-huset ligger längs Järnvägsallén mellan järnvägsstationen och Östra Kyrkogatan.– Tanken med det nya p-husets placering är att det ska locka bilister som vill köpa månadsabonnemang, avlasta stadskärnans mest centrala p-hus och därigenom frigöra besöksparkering i centrum, berättar Upabs Vd Elin Pietroni.


  Stäng
 • Umeå fotbollsfestival

  2017-07-24 Under den 27-30 juli arrangeras Umeå fotbollsfestival. Läs mer

  Har du funderingar kring parkering under arrangemanget kan du läsa mer härlänk till annan webbplats


  Stäng
 • Nya taxor på Campus

  2017-07-19 Från och med den 1 augusti höjs parkeringsavgifterna på Campusområdet. Läs mer

  På parkeringsplatserna Björkbacken, Förvaltningshuset, Samverkanshuset och Universum höjs timavgiften från 21 kr/tim till 22 kr/tim. Dygnsavgiften kommer fortfarande att vara 90 kr. På övriga parkeringar höjs avgiften från 8 kr/tim till 10 kr/tim. Dygnsavgiften på dessa parkeringar är fortfarande 60 kr. Parkering med tillstånd höjs från 16 kr/dag till 18/kr dag.

  Även avgiften för årskort på Campusområdet har höjts, detta kan du läsa mer om här.


  Stäng
 • Byggnation på Parketten - men öppet som vanligt

  2017-05-23 Med start den 22 maj kommer bygget av ett hotell ovanpå parkeringshuset Parketten att påbörjas. Läs mer

  Under vissa perioder av byggtiden kommer översta våningarna att vara avstängda men övriga parkeringshuset är öppet som vanligt.

  Andra parkeringar i närheten av p-huset Parketten är Skeppsbron och Åhlenstaket.


  Stäng
 • P-avgifter höjs ej

  2017-05-17 Umeå Parkerings AB har i samtal med Visit Umeå, fastighetsägarna och handeln i Umeå tagit beslut om att skjuta upp höjningen av parkeringsavgifterna i centrumfyrkanten. Läs mer

  Eftersom största delen av ombyggnationerna i stadskärnan beräknas vara klara under hösten flyttas höjningen fram tills Rådhustorgets förvandling är klar och bussarna återigen börjar trafikera nya Vasaplan.

  - Det har varit tydligt att taxahöjningen, som trots allt är en nödvändig åtgärd för oss, inte kom lägligt. Samarbetet mellan oss centrumaktörer är viktigt och därför väntar vi med att höja taxan inom centrumfyrkanten till dess att de stora ombyggnationerna i centrum är klara, säger Elin Pietroni, VD på UPAB.

  Beskedet om att parkeringsavgifterna skulle höjas kom i slutet av april, efter ett beslut i tekniska nämnden. Trots att höjningen av parkeringsavgiften är marginell har beskedet uppfattats negativt av många näringsidkare. Handeln i Umeå har haft ett tufft 2016 i och med ombyggnationerna i centrum, och även början av 2017 har varit tung för många näringsidkare. Startdatum för höjningen var tidigare satt till den 1 juli 2017, nu blir det istället 1 oktober. Parkeringshusens taxa om 15 sek för två timmar kommer inte att förändras utan förblir densamma även efter höjningen.


  Stäng
 • Parkeringshusen - 2 tim för 15 kr

  2017-04-28 Det är fortfarande billigt att parkera i parkeringshusen. Läs mer

  Det finns flera anledningar till varför parkeringsavgifterna på gatan höjs. Det är en fortsatt hög efterfrågan på parkeringsplatser på gatumark i centrala Umeå och omsättningen på platserna behöver bli högre för att fler bilister ska kunna använda dem. Tanken är även att motivera till ökad användning av parkeringshusen.

  - Antalet parkeringsplatser i Umeås parkeringshus ökar genom anläggningar som Navet och kommande Järnvägsallén samtidigt som gatumarksparkeringen successivt minskar, då är det viktigt att vi i första hand vägleder bilister till våra parkeringshus och därför bibehåller vi också taxan 15 kr för 2 timmars parkering, säger Elin Pietroni, tf vd på Upab.

  Beslutade höjningar på gatumark är från 7 kr till 8 kr, från 18 kr till 20 kr och från 25 kr till 30 kr.


  Stäng
 • Vasaplan byggs om

  2017-04-20 Under Maj-September 2017 kommer ombyggnationen av Vasaplan att pågå. Läs mer

  Under byggtiden kommer Vasaplan att vara helt avstängd och busstrafiken omleds tillfäliigt till västra Norrlandsgatan. Parkeringshusen Nanna och Navet har öppet precis som vanligt och övrig verksamhet i vår fastighet pågår under hela byggperioden.

  Därför renoveras Vasaplan
  Syftet med ombyggnationen av Vasaplan är främst att utöka kapaciteten och framkomligheten för kollektivtrafiken genom att skapa en välfungerande bussterminal med en förbättrad tillgänglighet och trafiksäkerhet där man känner sig trygg. Syftet har också varit att skapa en trivsam arkitektonisk vistelseyta genom att utforma en attraktiv mötesplats och en levande urban plats (urban i form av funktionsblandningen, dess intensiva användning, mångfalden, folklivet.)

  Läs mer om Vasaplans nya utformning härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

  Bilden är ett fotomontage av Vasaplans nya utformning. Framtagen av WSP och Wingårdh arkitekter.


  Stäng
 • Välkommen Elin!

  2016-12-14 Nu är det klart att Elin Pietroni blir Upabs nya VD från och med 1 april 2017. Elin är utsedd av Upabs styrelse och efterträder Håkan Gustafsson som har varit VD i 17 år. Läs mer

  - Den stora utmaningen är att föra vidare det arbete som redan påbörjats. Upab är idag en viktig samhällsbyggnadsaktör då parkeringsfrågorna spelar stor roll för att skapa ett tillgängligt och hållbart attraktivt Umeå, säger Elin Pietroni.

  Tjänsten som VD för Upab lockade många sökande. Styrelseordföranden Paulina Granberg är mycket nöjd, både med det stora antalet sökanden och med valet av Elin Pietroni.
  - Det var inte bara många sökanden, det var också sökanden med bra kompetenser vilket visar att Upab är ett starkt varumärke och en kraft att räkna med i Umeå utveckling.

  Paulina Granberg menar att valet av VD speglar den utveckling som Upab ser framför sig.
  - Elin Pietroni har en gedigen erfarenhet av stadsplanering ur ett hållbarhetsperspektiv, detta tillsammans med att hon representerar ett ledarskap som passar Upab var avgörande för valet.

  Elin Pietroni har de tre senaste åren varit planeringschef på Umeå kommun.
  - Jag utbildade mig till samhällsplanerare och har jobbat med detta i 16 år, fyra år i Västerås och därefter i olika roller inom Umeå kommun.

  I sin roll som samhällsplanerare är Elin Pietroni väl bekant med Upab och dess verksamhet.
  - Vi har samarbetat i flera år för att ta fram nya affärsmodeller i segment där parkering är en del för att skapa ett hållbart Umeå.

  Hon ser stora utvecklingsmöjligheter för Upab, trots att man redan ligger i framkant.
  - Upab är unikt i Sverige och har gjort en resa till det serviceföretag det är idag, samt tydligt sett sin roll som samhällsbyggnadsaktör. Hela organisationen är nyfiken och inriktade på att behålla den ledande positionen i en bransch där utveckling går snabbt.

  Elin Pietroni tillträder sin tjänst den 1 april och kommer de två första månaderna att arbeta parallellt med Håkan Gustafsson.

  BIldtext: Elin Pietroni, t.v och Upabs ordförande Paulina Granberg, t.h.


  Stäng
 • Åhlénstaket

  2016-12-02 Nu sköter vi om den centralt belägna parkeringen på Åhlenstaket med 80 p-platser för besökande. Infart från Vasagatan 7. Välkomna! Läs mer  Stäng
 • Vi söker en ny VD

  2016-10-12 Då vår nuvarande vd Håkan Gustafsson planerar sin pensionsavgång till maj 2017 söker vi hans efterträdare i form av en affärsmässig, modern ledare med starkt intresse av hållbar stadsutveckling. Läs mer

  Upab spelar en central roll i utvecklingen av en hållbar stad med hållbara transportsystem. För Upab innebär detta att arbeta med alltifrån resurs- och energiförbrukningen i våra parkeringshus, hur vi tänker när vi bygger nytt och på vilket sätt vi kan verka för att skapa en grönare stad och en tillgänglig stadskärna. Upab ligger i framkant inom modern teknik och är en viktig kugge mellan kommun och näringsliv, i form av aktivt deltagande i olika hållbara stadsutvecklingsprojekt. Upab erbjuder redan idag laddstationer för laddhybrider och elbilar.

  Umeå Parkerings AB samarbetar i denna rekrytering med Vedea AB och Åsa Holmström, 072-05 05 280. Du är välkommen med din intresseanmälan senast 6 november 2016. Läs mer om tjänsten här eller ansök via www.vedea.se/CVlänk till annan webbplats Ange ”Upab” som referens.


  Stäng
 • Myntlösa parkeringsautomater

  2016-10-03 I början av oktober lanseras de nya 1-, 2- och 5-kronorna. I samband med detta, under oktober månad, tar vi bort möjligheten att betala parkeringen med mynt i våra parkeringsautomater. Läs mer

  Du kan betala med VISA, Mastercard, bensinkort, med app, via sms, och med talsvar.
  Se mer information om detta under våra parkeringar och läs mer om hur du kan betala och parkera via Parkster här.

  Myntlösa parkeringsautomater finns sedan oktober 2015 Öst på stan och sedan september 2016 på Haga.


  Stäng
 • Digitala abonnemang

  2016-10-03 Den 1 oktober övergick våra långtidsparkeringar i p-huset Nanna och Järvägsallen väst till digitala abonnemang. Läs mer

  Ett digitalt abonnemang innebär att du inte längre parkerar med ett fysiskt parkeringskort i framrutan. Istället parkerar du via vår samarbetspartner Parkster med en digital parkering.

  Om du vill läsa mer om våra digitala abonnemang klicka här.


  Stäng
 • P-huset Dragonen renoveras

  2016-09-29 Under den 6 - 9 oktober kommer rampen i parkeringshuset Dragonen att renoveras. Läs mer

  Detta betyder att det inte är möjligt att parkera på de övre planen i parkeringshuset. Parkering kommer endast att vara tillgänglig på markplan under dessa dagar.

  Våra kunder som har långtidsparkering i parkeringshuset Dragonen har fått information om detta och var de kan parkera istället.


  Stäng
 • Parkeringsavgift på Haga

  2016-09-06 Nuvarande gatumarksparkering på Haga, området norr om järnvägen till Hissjövägen och Rothoffsvägen, blir avgiftsbelagd från och med den 6 september 2016. Läs mer

  Parkering är tillåten på de gator där parkeringsskyltar finns uppsatta. I biljettautomaterna kan du betala med följande kort: OKQ8, Preem, Shell, Circle K (fd Statoil), St1, Volvo, VISA och Mastercard. Du kan däremot inte betala med mynt i biljettautomaterna.

  Du kan även betala via appen Parkster (gul zon) eller med sms (zon 604). Mer information finns på biljettautomaterna och här.

  Avgiften är 7 kr/tim vardagar 09-19 och lördagar 09-17. OBS! Skyltning på plats gäller.


  Stäng
 • Nya hållbarhetsprojekt

  2016-08-29 Upab är en av flera aktörer som tillsammans med Umeå kommun startar igång två stycken nya hållbarhetsprojekt i Umeå under hösten 2016. Läs mer

  Det första projektet heter Den koldioxidsnåla platsen och syftar till att ta fram metoder och verktyg för att göra det möjligt att på ett bättre sätt planera och utveckla en stad med så lite koldioxidutsläpp som möjligt. Projektet pågår under tre år och sker i samarbete mellan Umeå kommun, Upab, Sliperiet vid Umeå universitet, och Umeå energi.

  Det andra projektet heter RUGGEDISED och är ett Smart Cities projekt som ska fokusera på Campus-området. Syftet är att teknik, marknad och konsument ska samverka för hållbara och smarta kommunikationsteknologier, transport- och energilösningar. Det lokala partnerskapet består av Umeå kommun, Umeå Energi, Upab, Akademiska Hus, Västerbottens Landsting, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och Umeå Universitetet. 


  Stäng
 • Information om Biologen

  2016-08-26 På grund av ombyggnationer på parkeringsområdet Biologen, Campus så kommer alla kunder som hyr parkering där att tilldelas nya parkeringskort. Läs mer

  Tills du har fått ditt nya parkeringskort får du i nuläget parkera på de parkeringsplatser som finns tillgängliga i närheten bl.a på områdena Växthuset, Universitetsbiblioteket och Berget. Det är också möjligt att parkera på den del av Biologen som fortfarande finns kvar.

  Alla berörda kunder har fått information om detta via post, men om du har ytterligare frågor så kontakta vår kundtjänst på 090 - 16 15 50 eller på upab@umea.se.


  Stäng
 • Skeppsbron avstängd

  2016-08-04 Under augusti arrangeras Swedish Beach Tour nere vid Skeppsbron. Läs mer

  Detta medför att Skeppsbron och Västra Strandgatan, sträckan mellan Thulegatan och Renmarksesplanaden kommer att vara helt avstängd för trafik och parkering mellan 12-21 augusti.

  Skeppsbron är en flexibel yta som, när den inte används till parkering, kan användas till diverse evenemang. Det gäller att vara uppmärksam vid varje parkeringstillfälle hur skyltningen ser ut.


  Stäng
 • Renoverad in- och utfart på Nanna

  2016-07-08 Under fredagen den 8 juli kommer parkeringshuset Nannas renoverade in- och utfart att öppna. Läs mer

  På grund av markarbeten runt parkeringshuset Nanna har den ordinarie in- och utfarten
  varit flyttad under några veckor. Den nyrenoverade in- och utfarten är nu tillgänglig via Västra Kyrkogatan och kommer öppna under fredagen.

  Ta en titt på vår parkeringskarta för att se hur du hittar dit.


  Stäng
 • Vi söker en fastighetstekniker

  2016-07-08 Vi söker nu en fastighetstekniker till Upab. Läs mer

  I rollen som fastighetstekniker är du ansvarig för den löpande tillsynen och skötseln av våra parkeringshus och fastigheter. Fastighetens tekniska system kräver att du är en van IT-användare och att du har goda kunskaper inom framför allt el, styr- och regler/VVS. Vi söker dig som har tidigare erfarenhet av att arbeta som fastighetstekniker eller med liknande arbetsuppgifter. Vi ser gärna att du är en person med driv och engagemang som nu vill pröva något nytt för att utvecklas ytterligare.

  Som fastighetstekniker är du ansvarig för den löpande tillsynen och skötseln av våra parkeringshus och fastigheter. Samtliga fastigheter finns inom stadskärnan. Du ansvarar även för det felavhjälpande underhållet i samråd med våra leverantörer och entreprenörer. En annan del av arbetet består i att följa upp och analysera förbrukning och utföra driftoptimerande åtgärder.

  Ansök senast 8 augusti 2016. Läs mer om tjänsten här eller ansök på Proffice hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


  Stäng
 • P-huset Navet öppnar igen

  2016-06-30 Parkeringshuset Navet är återigen öppet efter Östra Kyrkogatans avstängning. Läs mer

  Passa på att parkera för 15 kr för 2 timmar (därefter 18 kr/tim) i Umeås nyaste parkeringshus. Kika på vår parkeringskarta för att se hur du hittar dit.


  Stäng
 • Skeppsbron avstängd under Umeå Live

  2016-06-23 Under juli och augusti månad kommer Umeå Live att arrangeras vid Skeppsbron. Läs mer

  Detta medför att Skeppsbron kommer att vara helt avstängd för parkering. Avstängningarna kommer att ske under datumen 30 juni-3 juli, 6-7 juli, 19-20 juli, 26-27 juli och 2-3 augusti.


  Stäng
 • Skeppsbron avstängd för parkering

  2016-06-13 Från den 13 juni till och med den 20 juni kommer Skeppsbron att vara helt avstängd för parkering på grund av evenemang. Läs mer

  Stäng
 • Nya biljettautomater

  2016-06-13 Vi har nu bytt ut våra gamla biljettautomater i Nanna och Parketten. Läs mer

  Bytet föranleds bl a av de säkerhetsregler som gäller köp med Visa och Mastercard. Du checkar in och ut som vanligt. Använder du Visa eller Mastercard och  stannar över midnatt reserveras det belopp som du parkerat för, från den tid du checkade in fram till midnatt, på ditt konto. Reservationen försvinner när du betalar ordinarie parkeringsavgift.


  Stäng
 • Parkeringsavgift införs på Haga

  2016-06-09 Nuvarande gatumarksparkering på Haga, området norr om järnvägen till Hissjövägen och Rothoffsvägen, blir avgiftsbelagd i juli månad efter beslut av Tekniska nämnden. Läs mer

  Parkering är tillåten på de gator där parkeringsskyltar finns uppsatta. I biljettautomaterna kan du betala med följande kort: OKQ8, Preem, Shell, Circle K (fd Statoil), St1, Volvo, VISA och Mastercard. Du kan däremot inte betala med mynt i biljettautomaterna.

  Du kan även betala via appen Parkster (gul zon) eller med sms (zon 604). Mer information finns på biljettautomaterna och här.

  Avgiften är 7 kr/tim vardagar 09-19 och lördagar 09-17. OBS! Skyltning på plats gäller.


  Stäng
 • P-huset Navet tillfälligt stängt

  2016-06-07 Parkeringshuset Navet kommer att vara tillfälligt stängt 15-28 juni på grund av markarbeten runt fastigheten. Läs mer

  Har du frågor är du välkommen att ringa vår kundtjänst på 090-16 15 50.


  Stäng
 • Tillfällig infart till p-huset Nanna

  2016-06-07 På grund av markarbeten runt parkeringshuset Nanna kommer in- och utfarten att flyttas tillfälligt från Västra Kyrkogatan till Vasagatan/Nygatan under perioden 13 juni till 8 juli. Läs mer

  Följ hänvisningspilar från Västra Norrlandsgatan och var uppmärksam på skyltning i parkeringshuset. Vi ber om ursäkt för de eventuella besvär detta kan medföra.

  Är det något du funderar över? Ring vår kundtjänst på 090-16 15 50 eller maila upab@umea.se.


  Stäng
 • Järnvägsallén Öst

  2016-05-13 Parkeringen vid Järnvägsallén 11 (mellan järnvägsstationen och Östra Kyrkogatan) stängs på måndag 16 maj på grund av byggnation av ett nytt parkeringshus. Läs mer

  Det nya parkeringshuset beräknas stå klart juli 2017 med 240 platser.


  Stäng
 • Nytt parkeringshus

  2016-04-29 På måndag 2 maj kl 13.00 öppnar vi parkeringshuset Navet med infart från Östra Kyrkogatan 7. Läs mer

  Det är första gången sedan 1986 som ett nytt parkeringshus öppnar i Umeå. Det ligger i samma fastighet som badhuset Navet men badhuset öppnas först den 20 augusti.

  Parkeringshuset har 215 parkeringsplatser. Det är samma avgift som de andra parkeringshusen, 15 kr för två timmar och därefter 18 kr/tim. Mer information kan du hitta på vår parkeringskarta.


  Stäng
 • Vi behöver en vikarie

  2016-04-28 Vi söker en administratör med IT- och webbansvar för ett vikariat under ett år. Läs mer

  Du kommer att fungera som en intern IT-support samt ansvara för uppdatering och utveckling av vår hemsida. I ditt ansvar ligger också att vara Upabs kontakt mot kommunens IT-avdelning. Du kommer att avlösa i kundtjänst, handlägga överklagningar, fakturera samt utföra övriga kontorsgöromål.

  I denna rekrytering samarbetar vi med Proffice Sverige AB och rekryteringskonsult Niclas Ericsson, 090-700 705. Läs mer och ansök via www.proffice.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster senast den 15 maj 2016.


  Stäng
 • Nya biljettautomater i p-husen

  2016-04-27 Vi byter nu ut våra gamla biljettautomater och börjar i parkeringshuset Dragonen. Läs mer

  Bytet föranleds bl a av de säkerhetsregler som gäller köp med Visa och Mastercard. Du checkar in och ut som vanligt. Använder du Visa eller Mastercard och stannar över midnatt reserveras det belopp som du parkerat för, från den tid du checkade in fram till midnatt, på ditt konto. Reservationen försvinner när du betalar ordinarie parkeringsavgift.


  Stäng
 • Vi söker en drifttekniker

  2016-04-05 Det händer mycket på Upab i år så nu söker vi en drifttekniker. Läs mer

  Som drifttekniker är du ansvarig för den löpande tillsynen och skötseln av våra parkeringshus och fastigheter. Fastighetens tekniska system kräver att du är en van IT-användare och att du har goda kunskaper inom framför allt el, styr- och regler/VVS. Du bör ha driftteknikerutbildning eller likvärdig kompetens från fastighetsbranschen.

  Ansök senast 24 april 2016. Läs mer om tjänsten här eller på Proffice hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


  Stäng
 • Umeå bäst på Parkster

  2016-04-01 Sedan tidigare har Upab varit det största enskilda parkeringsbolaget som använt sig av Parkster. Läs mer

  Nu är även Umeå den stad i Sverige där Parksters app för mobil betalning används som flitigast. I mars månad gjordes 70 000 parkeringar med Parkster i Umeå.

  Har du ännu inte testat appen eller sms-tjänsten? Läs mer härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller kom in på vårt kontor så hjälper vi dig att komma igång.


  Stäng
 • Vi vill bli fler

  2016-03-18 Vi växer och söker nu tre nya medarbetare, två parkeringsvakter och en ekonom. Läs mer

  Som parkeringsvakt arbetar du i första hand med trafiksäkerhet, framkomlighet och tillgänglighet utifrån gällande lagar och förordningar. Ansök senast 4 april.

  I tjänsten som ekonom kommer du bland annat att ansvara för vår avtalshantering, påminnelse och kravhantering och uppföljning av verksamhetsmål. Sista ansökningsdag är 11 april.

  Läs mer om tjänsterna här eller på Proffice hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


  Stäng
 • Earth hour

  2016-03-18 Umeå Kommun deltar i världens största miljömanifestation Earth Hour på lördag 19 mars 20.30-21.30. Läs mer

  Den tiden kommer ljuset att släckas på många platser i världen under en timmes tid för att uppmärksamma klimatfrågan.

  Läs mer på kommunens hemsida härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


  Stäng
 • Skeppsbron avstängd för parkering idag

  2016-03-15 Idag 15 mars är parkeringen på Skeppsbron avstängd på grund av firande av det iranska nyåret. Skyltarna är övertäckta och när dem är det gäller parkeringsförbud. Läs mer

  Skeppsbron är en flexibel yta som, när den inte används till parkering, kan användas till diverse evenemang. Det gäller att vara uppmärksam vid varje parkeringstillfälle hur skyltningen ser ut.


  Stäng
 • Bostadens besöksparkeringar

  2016-02-26 Under mars månad inleds ett arbete som innebär att besöksparkeringarna i Bostadens områden avgiftbeläggs. En anledning till att besöksparkeringarna avgiftsbeläggs är för att öka tillgängligheten. Läs mer

  Avgiften kan du betala med Parksters app, sms, webbtjänst eller talsvar. Läs mer om de olika betalningsmöjligheterna på Parksters hemsida härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  Arbetet beräknas vara klart till sommaren.


  Stäng
 • Ansökan till Årets Stadskärna

  2016-02-24 Umeå har skickat in ansökan om att bli Årets Stadskärna 2016. Utmärkelsen skapar mycket uppmärksamhet för den vinnande staden och är belöningen för ett långsiktigt och framgångsrikt arbete. Läs mer

  Bakom ansökan står Visit Umeå AB tillsammans med intressenter representerade av Umeå Kommun, fastighetsägarna och Upab. I arbetet med ansökan har även aktörer från övrigt näringsliv i centrum deltagit.

  Om Umeå går vidare i uttagningen så kommer juryn från Svenska Stadskärnor på besök i mars.


  Stäng
 • Rådhusesplanaden delvis stängd

  2016-02-19 Den 15 februari stängdes delar av Rådhusesplanaden för all trafik på grund av ombyggnationer i Länsförsäkringars fastighet. Läs mer

  Under ca 2 år kommer Rådhusesplanaden mellan Västra Norrlandsgatan och Nygatan i södergående riktning att vara helt avstängd för både fordonstrafik och fotgängare. Västra Norrlandsgatan mellan Rådhusesplanaden och Götgatan kommer endast att ha det ena körfältet öppet. Detta påverkar ett fåtal gatumarksparkeringar på båda gatorna.


  Stäng
 • Jobba med oss

  2016-02-08 Vi söker en kundtjänstmedarbetare på heltid med start snarast möjligt. Läs mer

  Som kundtjänstmedarbetare hos oss kommer du ingå i ett team på fyra personer, som hanterar frågor från privatkunder såväl som företagskunder, via främst telefon, men även via mejl och personligen. Läs mer om tjänsten här.

  I denna rekrytering samarbetar vi med Clockwork Bemanning & Rekrytering. Vi arbetar med rekryteringsprocessen löpande, så ansök så snart som möjligt, men absolut senast den 21 februari, via www.clockworkpersonal.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


  Stäng
 • Parkering vid Umeå Kommuns arenor

  2016-02-01 Umeå kommuns största idrottsanläggningar, Umeå Energi Arena, Dragonens Idrotts- och Mässcenter och T3 Center, får samma regler gällande parkering från och med 1 februari. Reglerna ändras för att parkeringarna i första hand ska användas av föreningslivet. Läs mer

  Avgiften är 7 kr/tim eller 20 kr/dygn mellan 00-17 på vardagar och 00-08 på helger. Den första timmen är gratis med parkeringsbiljett.


  Stäng
 • Västerbottens läns landsting

  2016-02-01 Den 1 januari övertog Securitas ansvaret för parkeringsservicen vid Västerbottens läns landstings fastigheter. Vi tackar för förtroendet under de 8 år vi haft uppdraget. Läs mer

  Vid besök på Norrlands Universitetssjukhus kan vi rekommendera parkeringen vid Umeå Östra Station som ligger 3 minuters gångväg från sjukhusets västra entré.


  Stäng
 • God Jul

  2015-12-23 Vi på Upab vill önska er en riktigt God Jul och Gott Nytt År. Läs mer  Stäng
 • Västerbottens läns landsting

  2015-12-23 Den 1 januari tar Securitas över ansvaret för parkeringsövervakningen vid Västerbottens läns landstings fastigheter. Läs mer

  Försäljning av parkeringskort sköter vi fram till och med januari men från den 1 februari övertas även detta av Securitas. Ansökan om parkeringskort görs som tidigare via intranätet.


  Stäng
 • Parkeringsvärdar

  2015-12-07 Vi samarbetar i år igen med UIK och UFC och har parkeringsvärdar ute på stan på lördagar för att informera om var våra parkeringsplatser finns i centrala Umeå. Läs mer

  Ta gärna kontakt med dem om du har frågor. De kan också lämna information om appen Parkster som du kan använda för att betala din parkering.


  Stäng
 • Berget på Umeå Campus

  2015-12-01 Nu kan du som betalar per timme eller rabatterad taxa för student/anställd parkera på området Berget uppe vid Aula Nordica igen. Läs mer

  Efter ombyggnationer på området har vi återigen skyltat upp 17 st avgiftsplatser på Berget.


  Stäng
 • Ny parkering i centrum

  2015-11-23 Vi öppnar en ny centrumnära parkering där USM låg tidigare vid järnvägsstationen, Järnvägsallén Mitt. Läs mer

  Järnvägsallén Mitt har ca 60 parkeringsplatser med en avgift på endast 10 kr/tim.

  Här hittar du våra parkeringar på en karta.


  Stäng
 • Kontoret flyttar ner igen

  2015-11-20 Vi flyttar tillbaka till vårt nyrenoverade kontor och därför är kundtjänsten stängd på tisdag 24 november från kl 13. Läs mer

  Om du vill kontakta oss går det bra att maila oss på upab@umea.se eller ringa 090-16 15 50 och lämna ett meddelande på vår telefonsvarare så återkommer vi när vi har möjlighet.

  Du är välkommen in på onsdag 25 november för att se hur fint vi fått det i vår kundtjänst.


  Stäng
 • Fler laddplatser i Nanna

  2015-11-19 Nu har vi utökat antalet laddplatser för elfordon och laddhybrider på plan 5 i parkeringshuset Nanna från 6 till 9 platser. Läs mer

  Kom ihåg att det endast är tillåtet för elfordon och laddhybrider att parkera på dessa platser.

  Har du koll på våra vanligaste parkeringsskyltar? Här hittar du mer information.


  Stäng
 • Förändringar på Campus Björkbacken

  2015-11-19 Avgiftsplatserna på Campus Björkbacken skyltas om till Förhyrda platser 1/9-31/5 vilket börjar gälla måndag 23 november. Läs mer

  Detta betyder att du behöver ett parkeringskort med motorvärmare för parkeringsområdet Björkbacken för att få parkera på dessa platser 1/9-31/5.

  Klicka här för mer information om parkering vid Umeå Campus.


  Stäng
 • Vi söker en hållbarhetschef

  2015-11-17 Upab söker nu dig som i rollen som Hållbarhetschef vill vara med och skapa förutsättningar för en positiv utveckling av kommunens och Upabs hållbarhetsarbete. Läs mer

  I rollen ingår personalansvar för 1 medarbetare. Du är direkt underställd VD och ingår i företagets ledningsgrupp.

  Läs mer om tjänsten här.


  Stäng
 • Tegs Äldrecenter

  2015-11-11 För att öka tillgängligheten på Tegs Äldrecenter har parkeringen blivit avgiftsbelagd från och med idag 11 november. Läs mer

  Avgiften 7 kr/tim gäller måndag-fredag klockan 07-18.

  Läs mer här.

  Under vecka 47 blir även Samverkanshuset på Umeå Campus avgiftsbelagt.


  Stäng
 • Kontoret flyttar en trappa upp

  2015-10-01 Fredagen den 2 oktober flyttar vårt kontor en trappa upp. Kundtjänsten kommer därför att vara stängd under fredag eftermiddag från kl 12. Läs mer

  Om du vill kontakta oss går det bra att maila oss på upab@umea.se eller ringa 090-16 15 50 och lämna ett meddelande på telefonsvararen så återkommer vi när vi har möjlighet.

  I november beräknas vår kundtjänst att flytta tillbaka i nyrenoverade lokaler.


  Stäng
 • Ombyggnad av rådhusparken

  2015-09-30 Parkeringsplatserna på Östra och Västra Rådhusgatorna tas bort under ombyggnationen av Rådhusparken. Läs mer

  De båda Rådhusgatorna byggs om, den västra med sidoparkeringar och den östra med plats för gång- och cykelbana. Mer information hittar du härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


  Stäng
 • Ersättningsparkering upphör

  2015-09-22 Ersättningsparkeringen på Umeå Östra Station för besökare och landstingets personal upphör den 25 september. Läs mer

  Vi hänvisar till parkering P8 vid landstingshuset med infart Köksvägen.


  Stäng
 • Öst på stan får nya biljettautomater

  2015-09-16 Vi håller nu på att ställa ut nya biljettautomater på gatuparkeringar från Pilgatan till och med Hoppets gränd. Läs mer

  Detta område blir avgiftsbelagt i oktober, efter beslut av Tekniska nämnden. Denna information kommer även att gå ut till boende i området i slutet av september.

  Parkering är tillåten på de gator där parkeringsskyltar finns uppsatta. I biljettautomaterna kan du betala med följande kort: OKQ8, Preem, Shell, Statoil, St1, Volvo, VISA och Mastercard. Du kan däremot inte betala med mynt i biljettautomaterna.

  Du kan även betala via appen Parkster (gul zon) eller med sms (zonnr 604). Mer information finns på biljettautomaterna eller här.

  Avgiften är 7 kr/tim vardagar 09.00 - 19.00 och lördagar 09.00 - 17.00.
  OBS! Skyltning på plats gäller.


  Stäng
 • Grävningsarbeten vid Nanna

  2015-09-09 På Nygatan, förbi infarten till parkeringshuset Nanna,  ska grävning och rörläggningsarbeten göras kvällstid 17.00-22.00 under vecka 38. Detta innebär störningar för in- och utfart till parkeringshuset under grävtiden. Läs mer

  Under etapp 1 grävs infarten upp, bilar kör in/ut på utfarten.
  Under etapp 2 grävs utfarten upp, bilar kör in/ut på infarten.

  Alternativa parkeringar i närheten är Vasaskolan, Kv Rind med infart Västra Norrlandsgatan 26 och Järnvägsallén.

  Vi uppmanar alla bilister att vara extra försiktiga och visa hänsyn.


  Stäng
 • Byggarbeten fortsätter

  2015-08-20 De byggarbeten som pågår vid Norrlands Universitetssjukhus på parkering P8 vid landstingshuset har dragit ut på tiden och kommer att pågå till och med v 38. Läs mer

  Det tillfälliga parkeringsområdet på Umeå Östra resecentrum kommer därför att vara öppet för besökare och landstingets personal fram till dess. Läs mer härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


  Stäng
 • Reparationsarbeten i p-huset Nanna

  2015-08-12 Reparationsarbeten i p-huset Nanna Läs mer

  Under vecka 33 till och med vecka 37 pågår reparationsarbeten av körbanorna i parkeringshuset Nanna på plan 4, 5 och 6. Det är mötande trafik på det plan där reparationsarbeten pågår. Kör försiktigt!


  Stäng
 • Stora Nolia

  2015-07-16 Den 1-9 augusti anordnas Stora Nolia i Umeå. På grund av det stora antalet besökare under dessa dagar kan det vara svårt att hitta en parkering. Läs mer

  HärPDF hittar du information om bussar och parkeringar. Vi hänvisar även till Umestan samt Muraren med infart på Hovrättsgatan.

  För dig som hyr parkering i Dragonskolans varmgarage kommer infarten från Olof Palmes gata vara öppen. Infarten från Signalvägen kommer att vara stängd under mässan.


  Stäng
 • Mobills sms-tjänst har upphört

  2015-07-02 Mobills sms-tjänst för betalning av parkeringsavgift på Upabs parkeringar har nu upphört att gälla. Läs mer

  För mobil betalning, använd Parksters app eller sms-tjänst. Mer information hittar du här.


  Stäng
 • Problem med Preem-kort

  2015-06-26 I ett flertal av våra biljettautomater kan det vara problem att betala sin parkeringsavgift med nyare Preem-kort utan chip. Läs mer

  Detta väntas vara åtgärdat 2015-09-01.


  Stäng
 • Muraren

  2015-06-16 Nu har vi öppnat Kv Muraren för allmän parkering. Läs mer

  Infart från Hovrättsgatan 15. Se mer information på vår parkeringskarta som du hittar här.


  Stäng
 • Mobills sms-tjänst upphör

  2015-06-05 Mobills sms-tjänst för betalning av parkeringsavgift på Upabs parkeringar upphör att gälla 2015-06-30. Läs mer

  För mobil betalning använd Parksters app eller sms-tjänst. Mer information hittar du här.


  Stäng
 • Jobba med oss

  2015-05-29 Umeå växer och det gör även Upab. Vi utökar därför vår organisation med en ny roll som Driftchef. Läs mer

  Rollen är underställd VD och du ingår i företagets ledningsgrupp. Tjänsten innebär att ha ett samlat ansvar för samtliga fastigheter och parkeringsplatser. Du kommer att ha personalansvar för ca 13 personer.

  Läs mer om tjänsten här.


  Stäng
 • Parkering av husbil och husvagn

  2015-05-22 I Umeå finns det camping för husvagn och husbil på First Camp som ligger vid Nydalasjön. Där finner du alla bekvämligheter för ditt stopp. Läs mer

  I centrala stan kan du parkera på gatumarksparkeringar, exempelvis i östra och västra stadsdelarna. Vid Järnvägsallén, väster om viadukten finns lämpliga platser för både husvagnar och husbilar med ca fem minuters promenad till centrum.

  På Noliaområdet och på Lundåkern vid älven finns större parkeringar där du kan parkera över dagen och har 10-15 minuter gångavstånd till centrum.


  Stäng
 • Mimerskolans parkering stängs

  2015-05-20 Den 31 maj stängs Mimerskolans parkering på grund av byggnationen av Elite Hotel Mimer som öppnar under 2016. Läs mer

  Vi hänvisar till Kv Vale med infart mittemot eller parkeringshuset Nanna.


  Stäng
 • Ersättningsparkering vid Umeå Östra resecentrum

  2015-04-27 Under perioden 1 maj - 31 augusti 2015 pågår byggarbeten på stora parkeringen P8 vid landstingshuset, Köksvägen. Delar av parkeringen kommer att vara avstängd. Läs mer

  Om det inte finns lediga platser på P8 hänvisar vi till övriga parkeringar på sjukhusområdet. Vid Umeå Östra resecentrum finns ett tillfälligt parkeringsområde för besökare och landstingets personal. Mer information finns härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


  Stäng
 • Parkering på skolor inom Umeå Kommun

  2015-03-27 Personalutskottet har nu tagit ett beslut om enhetliga avgifter och hantering av personalparkeringar. Läs mer

  Beslutet innebär att avgiften för personalparkering blir 250 kronor per månad inklusive moms.

  För dig som är kommunanställd finns mer information om beslutet på Umeå Kommuns intranät.


  Stäng
 • Fler och fler använder appen Parkster

  2015-01-27 I slutet av November införde Upab i samarbete med Parkster möjligheten att betala parkering via en app i mobilen. Läs mer

  På denna korta tid har vi fått över 4000 användare och in- och utcheckningsfunktionen är det som de flesta tycker allra mest om.

  Använder du appen är det enklare och snabbare att parkera och du behöver inte välja parkeringslängd i förväg utan avslutar själv parkeringen när du är färdig. Det tillkommer inga avgifter förutom parkeringsavgiften och appen är gratis att ladda ner.

  Du betalar dina parkeringsavgifter månadsvis i efterskott via pappersfaktura, e-postfaktura eller direkt på ditt VISA eller MasterCard.

  Härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster hittar du mer information om appen.


  Stäng
 • Parkeringsvärdar

  2014-12-12 I samarbete med UIK och UFC har vi parkeringsvärdar ute på stan på lördagar före jul för att informera om alla parkeringar som finns i centrala Umeå. Läs mer

  Har du frågor så ta kontakt med dem. De kan också ge information om vår nya betalapp som vi har i samarbete med Parkster.


  Stäng
 • Vi bygger om våra biljettautomater

  2014-12-02 Just nu bygger vi om flera av våra biljettautomater runt om i stan. De är då säckade och du kan parkera utan att erlägga parkeringsavgift. Läs mer  Stäng
 • Betala parkeringen via appen Parkster

  2014-11-20 Upab har i samarbete med Parkster infört möjligheten att betala parkering på Upabs parkeringsplatser via en app i mobilen. Läs mer

  Använder du appen är det enklare och snabbare att parkera och du behöver inte välja parkeringslängd i förväg utan avslutar själv parkeringen när du är färdig. Det tillkommer inga avgifter förutom parkeringsavgiften och appen är gratis att ladda ner.

  Du betalar dina parkeringsavgifter månadsvis i efterskott via pappersfaktura, e-postfaktura, VISA eller MasterCard.

  Härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster hittar du mer information om appen.


  Stäng
 • Parkettens plan 2 tillfälligt stängd

  2014-10-29 Torsdag den 30/10 mellan kl 06 och 10 är plan 2 i Parketten tillfälligt stängd för parkering Läs mer  Stäng
 • Nu byter vi vår grafiska profil

  2014-10-13 Nu börjar vi bytet till vår nya grafiska profil. Läs mer

  Vi syns på många ställen och räknar med att det kan ta några månader innan allt är klart. Den nya profilen kommer att synas på vår nya hemsida, skyltar, parkeringskort m.m.


  Stäng
 • Mimerskolan byggs om till hotell

  2014-08-29 Mimerskolan byggs om till hotell och stora delar av den nuvarande parkeringsytan kommer att användas för etableringen. Läs mer

  Upab har lyckats rädda kvar 28 platser för besökande till centrum. Alternativa parkeringar finns i parkeringshuset Nanna med infart från Västra Kyrkogatan via Nygatan eller på kv Vale med infart från Västra Kyrkogatan 9-11.

  Ombyggnationen börjar den 1 september.


  Stäng
 • Umeå tredje bäst i Sverige på hållbara transporter

  2014-07-25 Konsultföretaget Trivector har rankat Sveriges kommuner inom området hållbara transporter. Rankningen visar att Umeå är Sveriges tredje bästa stad på hållbara transporter. Läs mer

  Trivector lyfter särskilt fram Gröna parkeringsköp som ger möjlighet för fastighetsägare att bygga färre parkeringsplatser i utbyte mot att de tar ett större ansvar för de anställdas resor till och från arbetet.
  Kommunrankningen mäter hur hållbart stadens transportsystem utifrån tre områden:

  - Gör det möjligt - processer för en utveckling mot hållbara transporter.

  - Ge förutsättningarna - service och utbud av alternativ inom persontransporter.

  - Se resultat - hur hållbara transporterna är med hänsyn till färdmedelsval, trafiksäkerhet med mera.

  Läs mer härlänk till annan webbplats.  Stäng
 • Park and Bike

  2014-03-20 Projektet Park and Bike har börjat och det finns fortfarande platser kvar. Be Green Umeå har ett samarbete med Upab och kan erbjuda dig som dagligen parkerar i centrala Umeå ett billigare alternativ till parkering i centrum. Läs mer

  Det fungerar så att du parkerar bilen utanför centrum och cyklar den sista biten till din slutdestination. Cykeln ingår i priset för parkeringen och står i tryggt förvar i de nya cykelskåpen.
  Härlänk till annan webbplats kan du läsa mer om Park and Bike och skicka in en ansökan om att bli testpilot för projektet


  Stäng
 • Spara upp till 6000 kr per år - Cykel på köpet

  2013-12-16 Nu kan Be Green Umeå i samarbete med Upab erbjuda dig som dagligen parkerar i centrala Umeå ett billigare alternativ till parkering i centrum. Läs mer

  Vi kallar konceptet för "Park and Bike" och det går helt enkelt ut på att du parkerar utanför centrum och cyklar den sista biten till din slutdestination. Cykeln ingår i priset för parkeringen och står i tryggt förvar i de nya cykelskåpen vi investerat i.

  Härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du läsa mer om Park and Bike och skicka in en ansökan om att bli testpilot för projektet.


  Stäng
 • Nya områden med parkeringsförbud

  2013-12-02 Nu är de nya områdena med parkeringsförbud på Umedalen, Backen och del av Västerhiske samt Tomtebo färdigskyltade. Läs mer

  Med parkeringsförbudet ökar framkomligheten på gatorna och de blir mer trafiksäkra. Samtidigt ökar förutsättningarna för en bättre snöröjning. Det blir också enklare för dig som bilist att veta var du får parkera.
  I oktober delades information ut till alla hushåll i berörda områden.

  Mer information finns härlänk till annan webbplats.  Stäng

Box 297, 901 06 Umeå, 090-16 15 50